Extra, extra, nästan live från andra sidan jorden

 
För tio dagar sedan gjorde GM en typisk GM. Dvs han säger, "I ll go for a drive" vid 9 tiden på kvällen, och kommer hem .kl 0100. Det händer inte ofta, men då jag vet hur den gemene Cookianen fungerar, och att det inte finns någon som helst planering, och det mesta sker spontant, så är det inget konstigt.
 
Det var torsdag, och jag skulle upp tidigt och jobba. I säng vid 2230, svårt att somna, vred och vände på mig, varmt, moskitos , snurr, snurr. Somnade lite lätt och vaknade av okänt buller och bång. I svorummet. Bakom GMs stora kartong som han har slängt på golvet och har massa verktyg och skruvar i. Bakom kartongen är en dörr ut till baksidan av huset, med en alltför stor glipa längst ner.
 
Jag anade oråd på en gång, för det som hade bullrat lät farligt stort och det lät också som om det var fler än en, och att det pep. Det gör inte mina husödlor, även om vissa av dem är stora att det hörs när de springer uppe i taket . Jag blev så svettig så att jag kunde dö. Tog mig i panik ut i köket, fick tag på TRE DDT sprayer, och upp i sängen igen. Chiquita satt käpprak och glodde på det hörn ljudet kom ifrån.
 
Jaha, så satt vi ända till ett snåret när GM kom hel, lite lagom glad och rund under fötterna. Jag sa, att jag tror med bestämdet att vi har minst en råtta inne. Neeeeej då sa GM, glodde lite i sin kartong, och somnade som en stock.
 
Så har det fortgått. Jag tycker jag har hört ljud i sovrummet på kvällarna, men har inte sett något. Jag har fortsatt påpeka detta för GM, men han tycker bara jag överdriver, det är säkert ödlorna etc etc.
 
Igår kväll skulle GM åka och köpa hamburgare till oss från Palace, inne i Avarua. Jag letade fram en väska som är toppenbra, inhandlad i Hong Kong, äkta kopia av något viktigt märke, och ihopfällbar. Den håller värmen toppen på burgarna. Vecklar ut väskan och ser att hela botten har stora bithål! Börjar ana oråd. GM kan inte neka till att det nog endast är en råtta som kan bita sönder en väska. Jag beordrar storstädning bland alla hans pinaler i sovrummet kommande dag.
 
Idag började så GM gå igenom alla sina pinaler. Och hittar i en av hyllorna massor med goda små nötter från träden utomhus, som en väl inbodd, ovälkommen husmedlem måste laddat upp med inne i vårt sovrum. Börjar ana ännu mer oråd.
 
Ikväll när jag gick genom sovrummet till toaletten, tyckte jag att jag hörde ljudet av fötter i garderoben. Neeeeej då, sa GM, det är inget.
 
Så satt jag vid datorn och skrev mitt föregående inlägg, och tyckte igen, att jag hörde något från sovrummet. Gick dit, utan att tända lampan, så att det fortfarande var lite halvskumt, och tittade in. Tycker jag ser något bredvid en hylla. Ropar in GM som som vanligt säger att neeeeeej då, det vara bara en ödla. För att lugna mig lite tittar han lite slött bakom en hylla och säger att han såg en ödla på väggen, det var den. Snipigt "Råttor kan inte klättra på väggar". Det fattar väl jag med. När han rafsar runt bland sina pinaler står jag kvar i dörröppningen och helt plötsligt ser jag en STOR VIDRIG HÅRIG KLOAKRÅTTA hoppa fram och in i garderoben!
 
Det var så hemsk så jag nästan fick hjärtattack faktiskt. Och jag kunde se på GMs ansikte att han önskade att jag inte hade sett det, för han vet hur jag blir. De möss vi haft inne förr i förra huset, och en gång i det här huset, måste jag ändå säga är söta, även fast jag inte vill ha dem i mitt hus. Det var INGET sött över den här råttan. Det var en terrorråtta.
 
"Jag sover inte i det här huset med den råttan inne!" ylade jag i trans. Det kan jag ha repeterat 20 gånger eller så, jag var i chocktillstånd.  Den var VIDRIG! Och jag menade det verkligen. Inte en CHANS att jag skulle lägga mig och sova vetandes att en sådan gigant bodde i samma sovrum. GM försökte lugna mig med att säga, det är ingen faaaaara, de bits inte, de kommer inte krypa på dig när du sover. Vad vet han om det?
 
GM tvingade in båda hundarna, som älskar att jaga ödlor, in sovrummet, och stängde dörren framför mig. "Kom inte in här" sa han bestämt. Som om jag skulle vilja det!? Den tjocka katten låg slött under bordet, och verkade inte vara intresserad alls av att jaga kloakråtta. Jaha, en efter en stund öppnades dörren och GM sa glatt att nu var råttan ute. Jag var dock faktiskt i behov av en psykolog, jag repeterade gång på gång att jag är en stadstjej, vi har inte kloakråttor inomhus där jag kommer ifrån, kontrat med att jag kan inte tro att vi har SOVIT med den där besten i vårt sovrum, så tvingade jag GM på att skaka hand mitt i alltihop på att om jag någonsin misstänker en råtta igen så måste han ta mig på allvar och vända upp och ner på hela huset, sedan sa jag att jag behöver ett glas rödvin, sedan gick jag tillbaka till GM igen och sa om jag behöver gå upp och kissa i natt så kommer jag väcka dig, och du ska vara vaken tills jag kommer och lägger mig igen. Vid det här laget himlade min sambo med ögonen, men då blir jag ju bara ÄNNU mer extas. Jag har inte sett en sådan råtta sedan jag var i New York.
 
Jag är i chocktillstånd. Det kommer dröja länge innan jag kommer glömma den håriga, stora, fula kloakråttan i MITT SOVRUM. Jag är också övertygad om att han säkert har kumpaner. Chiquita satt nyss och stirrade på ett hörn i sovrummet igen, så då tvingade jag in Chico, Tiger (katten) och GM i sovrummet igen för ny analys bakom stängd dörr. Inget mer hittades. Jag känner mig dock skeptisk.
 
20 dagar kvar till civilisation. Jag räknar.
 

Who is the mimi man?

 
På den lilla isolerade ön mitt ute i Atlanten så händer ju inga kioskvältare av världsrankning. Men det lilla som händer, det är stort här. T ex tre dagars anonyma inlägg i dagstidningen om den kissande mannen vid vägkanten. Jag tar de viktiga inläggen på engelska så att ni kan förstå tyngden i den viktiga informationen om den turistande asiaten.
 
Vill man vara anonym i tidningen kan man skicka in sina åsikter och aspekter till en kolumn som heter Smoke signals. Då det är en liten ö, och alla pratar om allt och alla, så vill de flesta helst skvallra anonymt. Coconut wireless kallar vi det när skvallret går på ön.
 
Dag1 Who is the mimiman?
 
A Smoke signaller says a visitor to the Island stood and urinated in public on the side of a busy road, almost causing a number of accidents as shocked motorists drove past the man."On Saturday at 11.47 am on the backroad at Avaitu, by the pai taro at the intersection to the cross Island walk, I and a number of occupants in several other vehicles, all of whom nearly crashed at the shock of the sight of an Asian visitor to our Island out Walking, stood proud as Mao Zedong and had a mimi! Then he quite casually put "it" back in and Went on his way. He didn´t even try and do it in a bush. Could the government please add "No mimi, no spitting" on the arrival cards at the Airport for all the visitors?"
 
Ah, vilken händelse. En urinerande man. Sällan har vi sett på maken. Jag ser framför mig en liknande artikel i Svenska Dagbladet. Det känns viktigt att vi fick veta exakt klockslag för kissningen, exakt plats, kardan för den mycket detaljerade beskrivningen, och det känns tryggt att veta att han stoppade in den i byxorna igen efter avslutad urinering. Och att han var stolt över att han stoppade in den i byxorna igen. Jag gillar även liknelsen med Mao Zedong, och kan nu förstå bättre varför han blev så populär.
 
Men självklart tar det inte slut här, utan det fortsätter dagen efter.
 
Dag2  He spat in front of me (Jag älskar de dramatiska rubrikerna)
 
"I read the Smoke signal on Wednesday about the mimi man at Avaitu. On Saturday I had this Asian man who came to my shop and he was very rude and so weird. He was saying things like "you people here dont have Money" and I said "but we are happy". I put up with all his questions, answering them patiently. When he got up to leave he spat on the ground, right in front of me, which was about half a metre from where I was sitting on a chair. I said "you are Dirty and rude", and he said "what´s wrong". And then he walked away. Lesson learned: every time you meet a person like this and you have a mobile phone, take a Picture. My mobile was there with me but I was too angry. He told  me he´s in one of the backpackers accomodations"
 
Gaah. Nu verkar både den stackars asiaten, och stackars Mao Zedong ligga löst. Båda kissa och spotta! Igår kom dock äntligen en icke lika rasistisk Cookian med en förklaring i tidningen
 
Dag3 He´s harmless (betryggande rubrik)
 
"I saw the same Asian guy at the hospital. We spoke for a bit. He was there having a dressing change on a nasty gash to his elbow that he recieved in a scooter accident. He explained to me that he is a Buddhist monk and speaks Chinese, Japanese and Spanish, and is travelling on an American passport. His manner and character were odd and he kept going on about his dislike for Hispanics and getting harassed by the police in Australia for begging. He seemed harmless and a Little strange"
 
Tidningen kommenterar: That should be the last smoke signal about this visitor.
 
NEEEEJ! Jag vill höra meeeer. Hur ofta stöter man på en asiatisk munk som pratar spanska, hatar spanjorer, reser på amerikanskt pass, och som haft problem med polisen i Australien, sedan kommit hit, krockat, spottat och kissat? Och hur vet vi att det är en och samma man?
 
Spanskhatande asiatmunken - I salute you!
 
 
 
 

RSS 2.0