Jag vill också tänka bakochfram

När jag var yngre och började mitt resande så förde jag statistik över flygbolag jag rest med och orter och länder jag varit i.

Häromdagen fick det en helt ny vinkling när jag försökte förklara för en åttaåring och en tioåring här att jag var ifrån Sverige. Det visste de inte vad det var. Jag förklarade att vi pratade svenska där, att det tog ett dygn att åka dit etc etc. Det kom massor av frågor med gapande munnar, men den bästa frågan av allt var:

"Hur många gånger har du varit i Sverige?"

Ah, genialiskt. Att jag aldrig har fört statistik över det. Jag måste genast börja fundera över detta.

Nu ska jag åka till Sverige igen. Kanske det är så att jag hela tiden bara är hemma och hälsar på i Sverige, men hör hemma utomlands i alla de länder jag älskar att resa till?

Jag skriver igen när jag får tillgång till en dator och har något att rapportera. Men jag tänker isolera mig från omvärlden i minst tre veckor nu, så ni får hålla till godo med ett underbart sommarlov istället för mig och mina tankar.






Dagens internetdiagnos

Idag har jag blodpropp i benet. Detta har jag säkerställt med hjälp av min kompis Internet. Läkare är överflödiga i dessa Internettider.

Jag är nog den första i världshistorien som får blodpropp för att jag har sovit för länge och mycket i akut fosterställning. Detta beror på att det är så svinkallt när jag ska sova så jag faktiskt måste krypa ihop så mycket som möjligt för att få lite värme, och är nu därmed vigare än Sparven från MInsk.

Men det kostar att ligga på, och i natt har jag alltså fått blodpropp i knäet av detta. Med tanke på att jag:

1. Inte har råd att ha blodpropp i Australien och därmed inte tänker gå till en läkare
2. Ändå inte vet hur jag ska förklara det på engelska om jag skulle få råd "Hello! I have a fuse in my knee cause I sleep like a baby?"
3. Ska sitta på ett flyg i sisådär 24-30 timmar om ett par dagar i interöramigställning och därmed kommer att dö av min blodpropp

så känns det viktigt att skriva ett testamente. Då jag inte har råd med en advokat i Australien heller (vem törs lita på en gammal fångsläkting från England ändå?) så skriver jag ett snabbt testamente av mina otroliga tillgångar här:

1. Lägeheten - syskonbarnen. BEHAVE! Tänk på grannarna
2. Mina skivor - hmmm..lite blandat mellan Nicke och Peter och Sara. Så hon får lite bättre musiksmak.
3. Alla kläder - Pallis och resten till klädinsamlingen.
4. Alla smycken - Pallis och Hanna.

Hmm...när jag funderar på det så har jag inte så mycket saker av värde för andra. Bäst av alla är ju alla mina fotografier och alla mina skivor. Ah, jag får väl lov att överleva den här blodproppen med så jag får hem och glo i lite fotoalbum och lyssna på lite musik

Haltande.

Have no fear - the beer is here

Trots den förra braiga videon så frestar jag med lite öl.

I Australien älskar man sin öl. Puben är de vuxnas dagis. Vilken tid på dygnet som helst. Just nu är ju tidningar ganska fulla av översvämningarna vi har här norr om Sydney, men igår på en HELSIDA så stod följande härliga rubrik:

Have no fear - the beer is here

Så var det en bild på en gubbe som satt på en flodbåt full med öl. I onsdags kväll var det en av årets viktigaste rugbymatcher, en miniturnering mellan New South Wales och Queensland, och säg den Aussie som vill se på rugby utan öl!
Så vem bryr sig om stängda skolor, förstörda hem, fisande bläckfiskar och drunknade hönor, när det inte finns ÖL att tillgå i dessa områden? Jag frestar med lite uppfriskande citat ur artikeln för att ni ska förstå mentaliteten i det här landet:

"Come hell or high water, the good folks of Hinton need their beer and footy. Yesterday they got both, thanks to the state emergency service. Isolated since the weekends torrential storms turned their township into an island, the people of Hinton took delivery  of some precious cargo - 20 kegs of beer. A spokesman fot the beer supplier said the 20 kegs was enough for 2640 shooners (en schooner är som en stor öl) - about five schooners for every man, woman and child of Hinton "island". As soon as there is a flood the boys like a bit down there. That lot should last them about 24 hours. Not bad for a township of about 400.
"Just how important is beer to a place like Hinton?"
"It s definitely up there in the list of priorities: Milk, bread, cigarettes and beer"

Står man ut? De har toppenbra ölreklam med, skulle ni fortfarande vara sura, trots min förra video, så frestar jag med denna glada ölreklam, och helgen är GJORD!

Om jag vann en miljon..

skulle jag lägga mina pengar på att anlita en detektiv som kan hitta den här dansgruppen, och muta den hysteriska dansläraren och höra om inte jag kan få bli medlem.

Det här är min favoritvideo genom tiderna, och jag absolut älskar den, och jag tycker dansläraren är helt totalt skrämmande, genialisk och hysterisk. Jag kan inte bestämma om han är på skoj eller allvar. Men han ser ut att vara på allvar.

Äntligen fredag - det firar vi med detta - veckans pojkvän är gjuten! Vilka moves!

Kan helgen bli annat än TOPPEN med denna start?

Oh no -the subject has left the building!

Att bo i en lägenhet i en villa har sina fördelar. T ex trädgård med mysig parkbänk i. Och massor av insekter....
Att ha hemmakontor har också sina fördelar. T ex att det tar två sekunder att komma till jobbet.

Det händer inte så mycket i min trädgårdsutsikt, så jag får tyvärr ofrivillig stenkoll på mina grannar i huset.

Min närmsta granne Tony kan jag allt om. Tony är en rund herre i sina bästa år, pensionerad, men svartjobbar lite lagom mycket (svartjobbet är min egen konklusion, vet bara att han jobbar då och då). Han är mycket engelskt korrekt, och artig och ser ut som Professorn i Fame, Professor Polskt namn vad det nu var. När han är nykter.

Han har ett shampo som heter "Hair sensations". Jag törs därmed inte tänka på hur hans hår hade sett ut utan det shampot, för det är inte särskilt sensationellt MED shampot.

Han gillar motsvarigheten till "Vinyl" på radion, och har alltid med radion in i duschen, så det hörs in till mig. Igår hade han även med radion in på toaletten. Se mer info längre ner.

Men frarmför allt måste han ha Australiens största årsförbrukning av toasprej. Tony går MYCKET på toaletten. Och lääänge. Med ljudeffekter som jag ofrivilligt kan få ta del av om det trumpetas för högt och jag inte har radion på.

Och en gång i veckan går Tony på puben. Jag tror han spelar gräsbowling med polarna halva dagen, och så dricker de rejält hela tiden. Jag förstår inte hur han tar sig hem, för när han kommer hem vid tio, elva snåret på kvällen kan han inte uttala ett ord. Den blygsamma, artiga Professor Polsknamnvaddetnuvar ifrån Fame har förvandlats till Grevinnan och Betjänten betjänten. På riktigt. Rösten är EXAKT likadan. "Aaaahhh happy new year misrschhh Sophie...admiral von Sssschnieider". En gång var det en dam, jag tror hon var anställd på puben som ledde Tony hem. Han gillar sin öl.

Och det är ok. Men varje gång jag ser att han promenerar iväg till puben, så vet jag att det blir en lång dag på toaletten dagen efter. Minst tre gånger med touchdowns på förmiddagen. En dimma av toasprej som tar sig in i mitt vardagsrum. Hans rekord är trippelspolning/sprayning på en och samma omgång.

Ja, ni ser. Jag behöver verkligen sommarlov ifrån toasprejen.


Cyberdjungelvrål

Aaaaaaaaaaeeaaaaaaaeeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! (Tänk Tarzan)



Bara för att det var så djuriskt gott! IKEA - I salute you!

Jag har just infört undantagstillstånd på mig själv

Inte nog med att det är vatten överallt i de värsta drabbade områdena, och att folk hotas av de ständiga vattenmassorna, nej, jag VISSTE att de skulle slå till snart igen.

De fisande bläckfiskarna och ormarna tycker att det är TOPPEN att det är vatten överallt. Man har siktat fisande bläckfiskar och "numerous" red-bellied black snakes i de byar som har evakuerats tillfälligt. Fisande bläckfiskarna har setts simma runt i en lekpark där massor av barn brukar hålla till och leka.

Längs flera översvämmade gator i dessa städer har de världsgiftiga havsormarna även setts simma omkring. Hur kul är det att återvända hem och börja påta i sin trädgård och hus då?

Veckans pest eller kolera - Here´s Johnny eller huset fult av fisande bläckfiskar och ormar?

Getting old

Idag när jag sprang ner till min shoppingmall på lunchen, så slängde jag upp håret i en tofs och tanken slog mig plötsligt, att HUR länge är det legitimt att ha tofs? När är man för mycket tant för att ha tofs, och bör istället klippa en kort , lagd page? När är bäst före datum på min frisyr för min ålder?

Shaken not stirred så inhandlade jag ett gäng musslor som jag fick för mig att jag skulle koka i lite vin ikväll, utan att ha en aning om hur man gör. Hem och sökte på Internet och hittade lite fina recept, bestämde mig för att bokmärka sidan. Och ser att jag till min fasa just har lagt till Martha Stewarts hemsida som Favoriter.

Getting old. En epok har gått i graven. Och snart jag med känns det som.

Undercover på IKEA

När jag är hemma i Sverige tycker jag inte att svenskar är töntiga. Vissa såklart, men inte generellt.

När jag är utomlands tycker jag att svenskar är extremt töntiga. Själv är jag jättecool och snygg och för mig med grace såklart.

När jag var på IKEA igår för att inhandla en sista omgång med fläskbildande mat inför bikini 2007 så var det två svenska killar där och gled runt på matavdelningen. De var goooooa guubbbar ifrån Göteborg. De såg till på köpet ut som typiska backpackers. Inget fel på det. Resa med ryggsäck är toppen. Men jag har sagt det förut, jag gillar inte när man ska nischas in i grupp, och många som reser med ryggsäck FÖRSÖKER så intensivt se ut som  coola backpackers. Ungefär som en punkare försöker se ut som en punkare. För att passa in i gänget liksom.

Så när de kommer ner hit springer de direkt till surfshoppen och inhandlar lite coola surfkläder, kammar inte håret på arton år för att se nyuppstigna ut havet ut, och sätter lite coola läderarmband runt armen och får en avslappnad attityd till livet. Yo my man!

Tillbaka till IKEA. Jag hade famnen sedvanligt full med en Prinsesstårta, en Mandeltårta, två paket svenskt bryggkaffe, Bilar, sjupack påsar med smågodis (NYHET på IKEA.  Sju påsar, Gott och Blandat, Zoo, Fruxo, Djungelvrål, Brio, Zoo igen och Gott och blandat igen. TOPPEN!) , Knäckebröd och Köttbullar.

Coola gooooa guuubbarna som sprungit runt och pratat svenska för fullt spanade snabbt in hon med famnen full av svenska varor. Och då jag som bekant är folkskygg så känner jag att JAG KÄNNER INTE ER JAG VILL INTE PRATA MED ER BARA FÖR ATT JAG ÄR SVENSK.  Så då måste man försöka se ut som en Aussie som är galen i svensk mat. Jättesvårt. Jag önskar att jag hade haft en Dundeekniv i backfickan, en öl i ena handen, och en hajtand runt halsen , och att jag hade gått och sluddrat "Ah, no worries Mate" lite för mig själv när de började spana.

Men då jag ju är gammal stammis på IKEAs matavdelning här nu, och det här var två vilsna gröngölingar så vill man ju inte beblanda sig med dem. Och expediten frågade dem käckt "Are you from Sweden?". Märks det på deras töntiga stil tänkte jag snipigt, som vanligt, och var livrädd att hon skulle fråga mig med.

Precis som när jag är på Öland och blir sur när turisterna invaderar ön, för jag är ju inte en turist, jag är ju sommar Ölänning. En jäkla skillnad.

Och här är jag ju ingen dum turist. Hmm... vad är jag? Invandrare? Utvandrare? Etablerad vandrare låter bra.

Vatten och vinkningar

Jag unnar er all sol och värme därhemma nu, det gör jag verkligen. Men lite avis är jag allt!

Här har vi haft den värsta stormen på 30 år, och de ylar om att det är den värsta naturkatastrofen genom tiderna. Pengamässigt sett.
Det har stomat och regnat vågrätt, det gick inte att gå ut utomhus, paraplyerna blåste bort. Vägar har rasat, folk har dött när bilar forslats bort med flodvågor och träd blåst ner över dem.

De intervjuade en stackars bonde på TV igår som stod med vatten upp till midjan på sin farm. På en och en halv timme steg vattnet från ingenting, till midjehöjd. När han tittade ut såg han sina kossor och hästar simma omkring, och själv var han ute och jagade sina hönor i vattnet nu. Med lite skamsen, darrande underläpp sa han bedrövat in till kameran att han har bett till Gud för att det ska komma lite nederbörd, då det har varit sådan total brist på vatten. Det var nästan som han tyckte att det var hans fel att hela hans farm nu var helt förstörd av vattenmassorna.

Folk är utan el, 80 skolor stängda, och nu ska de börja evakuera folk från de värst drabbade områdena.

Annars är jag SUR - jag har tränat i flera veckor på Drottningvinkningen, då vi den här helgen har långhelg och röda dagar  för Queens Birthday. Min väninna Sissi sa att vinkingen är som att skruva i/ur en glödlampa. Den sitter som en ryssmössa nu min Drottningvinking, så visar det sig att hon fyllde år den 21 April! Ja hallå ja?
Nya Zealand firade detta förra veckan, och Australien den här veckan. Vilket sätt!
Eller kanske hon bara är en riktig partypingla och gillar att sprida ut sitt partajande i ett par månader?

Nu ska jag fira min egen födelsedag lite då och då jag också. Utan drottningvinking.

But why?

Varför är det aldrig lagom här?

Sista två dagarna har det regnat. Äntligen tycker alla bönder. Inte jag. Men nu är det total storm med vindstyrkor över 100 km i timmen, och över 1 m regn i vissa delar av Sydney, det formligen öser ner.

En väg har kollapsat och elva personer saknas.  (4 personer satt i en bil som var precis där vägen kollapsade, 7 personer till sprang dit för att hjälpa till och Hoppsan Kerstin så drog allt vatten iväg alla)

Då jag ändå har fastnat i pusselhysteri, rena pensiovarningen, så blir det bra att sitta inne och lyssna på regnet och vinden utanför. 

Med ett glas rödvin till , och lite våld, så passar alla bitar på plats.
 
PS Dagens betting - Panthers mot South Sydney Rabbits. En panter måste ju sluka en kanin. Men å andra sidan så äger Russel Crowe South Sydney Rabbits, och honom är alla rädda för, så de kanske inte törs förlora? Svårt läge. DS

Olle grin, Olle grin, hon har inget flin

Ah vad jag har varit sjukt morgongrinig sista dagarna. Upp med morrhåren Tigern!

Men när jag ändå är sur så kan jag hetsa upp mig lite extra över:

1. Min granne som använder så mycket toasprej så det luktar in i mitt vardagsrum. Jag ska skaffa gasmask.

2. Andreas Jonsson som fortfarande inte svarat på brorsdotter Hannas fina kärleksbrev. Shame on your Mr  Jonsson,.  shame on you! Han borde veta hut. Kanske hon får men för livet när hennes första kärlek krossat hennes hjärta . Det positiva är att Lukas nu plockar poäng, i söndags var Hanna hemma hos Lukas och lekte, och Lukas har föreslagit för sina föräldrar att han ska sova över hos Hanna.

3. Min hyresgäst som bara betalade en halv hyra den här månaden för att han flyttar ut den 15 juni. Utan att fråga.

Oj, nu hann det bli eftermiddag innan jag hann fundera klart över hur sur jag är. Vin inhandlat, lyxlasagne ska tillagas (utan Swedes i) och jag ska lyssna på min senast inhandlade skiva. Powderfinger blir därmed veckans ohotade pojkvänner, TOPPEN skiva, frestar med ett TOPPEN smakprov.

Trevlig helg! Eller Hello Musiclovers som Leif  Smokerings hade uttryckt sig.

Om jag någosin blir kär i en dansk

så vägrar  jag gifta mig med honom om han heter Langballe i efter namn.

I am mysjälv

image16

Nyckeln till framgång är ju enligt Eilert i hans BBC intervju: "I am mysjälv"

Med det utmärkta orden (vilken förebild för dagens ungdom) ger jag nu upp kampen om Bikini 2007. Min mysjälv kropp ska få fladdra fritt på stranden,  och  vilken fantastiskt successful sommar det kommer att bli!

Eilert for President!

Idag står jag inte ut med:

Enrique Iglesias och hans vidriga Ping Pong sång. Hans pappa kan få halka med på samma bananskal.

All svensk schlagermusik. Vart är svenska folket på väg?

Da Buzz

Alla svenska dansband. Jag får sura uppstötningar.

Frida - varför ska man sjunga på skånska? Har aldrig hört någon sjunga på norrländska. Enda godtagbara undtantaget är Zlatanungen och Wilmer X. Och Köppäbävisan på dalmål.


Vaknat på fel sida Mate? 

Två viktiga ståndpunkter

Jag har funderat, och jag har tagit ställning.

1. Det var dåligt av den danska supportern att springa in på planen och slå domaren. När en dansk ska slåss      
    tycker jag att det ska vara obligatorisk dansk skalle, inga knytnävsslag.

2. Jag tycker att namnet Ozlem är perverst. Men vad vet jag, mitt namn kanske är väldigt frånstötligt i något land i
     därute i världen. När jag och vin väninna Ulla var på Bali t ex så höll vår taxichaufför på att skratta ihjäl sig 
     och köra i diket för att Ulla betyder orm på Bali. Det är humor, det är humor!

Bara så att ni vet.

         

Inte ett ord till..

vill jag höra eller läsa om att Paris Hilton har åkt i fängelse.

I Australien är de besatta av skvaller, och min radiokanal har åkt till LA för att bevaka hennes intåg i fängelset. De känner sig idag lite snuvade på konfekten då hon smög in i förtid för att undvika alla press.

Men hur ORKAR de skriva och rapportera så mycket om detta? Tänk om  Amnesty fick samma uppmärksamhet för alla fångar de kämpar för som sitter oskyldigt fängslade i fängelser istället?

I hegen när jag var och shoppade i min ungdomsaffär (Jag känner mig som Morsa på stan där bland alla aktiva ungdomar, men man kan göra fina fynd) så fanns det T-shirtar att köpa antingen med "Jail Paris" eller "Free Paris".

Jag stod inte UT!

Det ska vara en tysk i år

Det skrev min vännina till mig när vi chattade härom veckan. Jag tycker det känns helt rätt. Det är på tiden att de får upprättelse.

Väder tysken är ju alltid aktuell så här i försommar tid, det är många svenskar som är slavar under hans prognoser om hur sommaren ska bli. Varför måste man veta i förväg hur sommaren ska bli?

Och sedan är det på tiden att det blir modernt med hår överallt a la Die Grune Deutsch Partei eller så. Jag är trött på all tid man lägger ner på att raka armar, ben, bikinilinjer och mustach.

Nej, det är dags att det blir modernt att vi kvinnor ser ut som de gamla kulstötarkvinnorna från öst. Så mycket tid vi ska få över till att bara slappa och vara naturligt fula hela sommaren.

Härligt.

Uppochnervärld

Nej, vad konstigt det känns att de säger pår radion att ni ska få 28 grader därhemma idag. ( I innersta Norrland. Finns det ens befolking där?)

Känns jättekonstigt att ni har SOMMAR! Här håller jag på och förbereder mig mentalt på hur jag ska överleva slutet av veckan då de hotar med att det kan gå ner till 16 grader. Orkar inte med mer höst.

Sollyyy...

I helgen var jag på dop IGEN i min favorityrka (NEEJ!) katolska kyrkan.

Det är något med Halleluja stämning som jag inte kan med. Jag respekterar tro, men jag tycker inte om människor i grupp som ska göra allt likadant tillsammans. Återigen antagligen ett fel i min tillverkingsprocess, då människan ska anses vara ett flockdjur. Så finns det de där konstiga enstöringarna. Moi?!

Det kanske utvecklades när jag var reseledare och man hade välkomstmöten hundra gånger i veckan och käckt inledde med "Yamas, som vi säger här på Cypern" och hundra pers unisiont ylade "Yamas" tillbaka.

För jag står inte ut när min kille prästen (oj, förlåt .. Father..var det ju) står och mässar och så lämnar han små hålrum som alla ska fylla i så ylar alla "The holy spirit" eller "Amen" i extas. Jag känner mig jättesyndig som inte ylar med, och borde antagligen gå direkt till biktbåset utan att passera gå. Istället så dimmar jag bort i mina vanliga funderingar som "Undrar om prästen har på sig byxor under kåpan" och "Aha, här har de elektriska fuskljus som man tänder med en knapp framför Jungfru Maria". Då allt i Sydney nu är svinkallt så hade jag pulsat på mig dubbla koftor och såg inte ut som någon annan i kyrkan, Och i söndags vägrade jag åla ner på golvet och knäa med flit, så alla glodde på mig när jag satt och blängde på min bänk och alla andra var nere på golvet.

Men jag var grinig redan från ankomst. I god tid beställdes taxi för att vara på plats klockan tio. Ibland kan man tro att taxicentralen är i Melbourne eller så, för det tar alltid en halv dag för taxin att komma när man ringt, och samma sak i söndags. Tids nog svänger en glad kines upp framför huset, och han malde HELA vägen på totalt oförståelig kinesengelska. Jag var artig och dum och ställde massa frågor om Kina och Buddismen och Taoismen så han fortsatte ju svara och jag förstod inte hälften av svaren. Tills han tio i tio glatt fick fram:

"Ahh...solly....dlive to faaalll"
Ja, hallå, ja? Dopet börjar om tio minuter och du har missat avrfarten på motorvägen! Urk
"Aaah..how möss jo jusally päää?"
Ja, typ 30 AUD. Men bara se till att köra så det ryker till kyrkan nu. Prästen gav mig onda ögat redan förra gången, jag vill INTE älga in mitt i gudstjänsten.
"Aaaahhhh...."

Vi svängde upp två i tio och jag var som vanligt kissnödig så jag kunde dö, men det fanns det ju inte tid för. Jag satt med benen a la Diana och knep i över en timme. Så när det äntligen var över kommer prästen älgande fram till mig och säger "Ska du döpas nästa helg"? Han tyckte nog att jag behövde det. "Nej, det ska jag verkligen inte" sa jag och log min vänaste leende. "Jag är inte katolik". Så log han sitt vänaste leende tillbaka.

Tack för snacket , det var ganska lyckat kände jag, och gick till damrummet.

RSS 2.0