The Eagle has landed

På mitt huvud nästan.
 
Idag blev jag tvungen att åka in till den lilla staden efter jobbet, då jag har utlovat Pimmscoctails imorgon. Pimms finns bara i den lite mer välsorterade spritaffären inne i staden, så det var bara att ta John Silver och fara dit i blåsten. Längs vägen hade två tappra hushåll satt upp amerikanska flaggan utanför huset, då det nu äntligen är bekräftat att hemliga Hillary kommer.
 
Däremot cirkulerar fortfarande ryktena friskt om var hon ska bo. Hillary reser normalt med en stabb på runt 90 personer, men då vi har svårt att spontant, utan att de bekräftar i förväg, hitta inkvartering till 90 personer har vi bett henne försöka minska ner det till halva styrkan. Ryktena säger också att hon flyger in egna möbler, och att det har knåpats ihop ett galant halsband av våra berömda svarta pärlor, värt 100 000 som hon ska få som en liten välkomstpresent, Heta rykten säger också i pressen att  US navy har flyttat sina stora skepp närmre Rarotonga i väntan på Hillarys ankomst, och att hennes security guards redan checkat in. Vilken cirkus på vår lilla sömniga ö.
 
Jaja, när jag passserade förbi den  flygplatsen, stod redan två stora amerikanska flyg på plats
 
. 014
 
Stannade och tog ett kort, sedan ut på vägen för att köra runt hela landningsbanan, som man av förklarliga skäl inte får korsa, inte ens på Cooköarna faktiskt, och precis när jag kom till början  av landningsbanan så sa det WAWAWOOOM och ett sportigt krigsaktigt flygplan med United States of America skriver över det dundrade in 50 meter över mig. Jag har varit 50 meter ifrån Hillary och Bill! Galant! Vid flygplatsen rådde kaos, Air New Zealand försökte få iväg ett vanligt passagerarflyg, samtidigt som det stod poliser och hemliga agenter överallt så jag passerade förbi till min spritaffär. Jaha, därutanför stannade en transferbuss, och ut rasade 10 amerikanska hemliga typiska flygmilitärer. Lite herculesgubbar. Alla klädda i Roy och Roger overaller, fast i kamoflage färg, och kort snagg. För att smälta in i omgivningen verkligen. Jag stod inte ut. Tjejerna i kassan blev kuttriga och började flasha med ögonfransarna och frågade hur länge de skulle vara här, och så ett kokett leende, och "hope to see you again soon" när en av dem betalade för sig och gick. De sa inte till mig att de hoppades få se mig snart igen. Konstigt.
 
Jag åkte vidare till mitt lokala hamburgerhak, The Palace.
 
016
 
Jag tycker det är ett pampigt namn på en liten portabel hamburgerkiosk. Den är portabel för den ligger precis vid vattnet, och när cyklonen kommer så måste Palatset alltid flytta på sig, annars åker de ut i vattnet, Jag beställde mig en cheeseburgare och pommes, och funderade på om inte Bill och Hillary skulle tycka det var toppen med en Palaceburgare ikväll. Men sedan tänkte jag vidare, att självklart vill de nog hellre köpa sina burgare från den andra hamburgerkiosken inne i staden - FBI. Hade det inte varit toppen om Hillary köpte burgare på FBI? Eller hennes FBI agenter?
 
Ah. Åkte vidare hem förbi bion i staden. Den stackars biografägaren för en hård, tröstlös kamp mot piratkopierandet här. Tyvärr utan framgång. Det finns en miljon ställen kan man köpa kopierade DVDer, många av dem filmade inne på biografer, med folk som går och står framför kameran, hostningar och annat som gör filmen mer kvalitativ. Biografägaren har idag dagen till ära dock gjort ett sista rafflande kampförsök såg jag:
 
018
 
Under de vanliga affischerna har han knåpat ihop en fin affisch med Scarlett Johansen hållandes en pistol, och texten "Aunty Hillary, welcome to the biggest pirate movie capital of  the Cooks,. PS Send secret service DS"
Jag stod inte ut.
 
Jaha. Bredvid biografen, där man ställer till med nattmarknad varje fredagkväll, var det dock postivare toner:
 
021
 
Och på andra sidan ön, i den lilla byn Arorangi,kan Hillary till och med få sig en gratis glass:
 
004
 
De är söta de små Cookianerna. Det framgick dock inte på flygplatsen, om hon och Bill fick samma fina mottagande som alla de andra ministrarna som kommit hit fått. Samtliga har burits in på tron av lokala krigare, här nedan ser ni Austaliens premiärminister forslas in i aulan, med skräckblandad förtjusning:
 
008
 
Ja holy smoke. Det här blir nog ett stadsbesök ministrarna från de mer civiliserade länderna sent kommer glömma.
 

Lite mer reklam när vi ändå håller på

När man blir en flygpendlare så uppskattar man det lilla bland de stora flygbolagen. Det är detaljerna som gör skillnaden. Nu har jag inte så stort val, eftersom det bara är Air New Zealand som flyger från Los Angeles till Rarotonga, men det är faktiskt ett riktigt bra flygbolag. Bra mat, bra service, goda viner, individuell skärm med en miljon filmer, TV serier, musik, man kan koppla in sitt eget USB och se vad man nu har med sig på sin skärm, och i princip alltid oerhört trevlig besättning.
 
Sist hade jag från LA en riktig primadonna som servade mig. En herrprimadonna. Supertrevlig, och kallade alla Sweetheart, Love eller Darling, allra helst karlarna har jag en känsla av. När jag fyllde i min inreseblankett för Cooköarna frågade han hur länge jag skulle vara där. Jag svarade att jag bott där de sista fyra åren. Då han hade en känsla för drama blev han helt extas och började yla "Isnt she LUCKY??" så hela ekonomiklass stirrade på mig. Det vill man inte när man är osminkad och inte har sovit på ett dygn och ser ut som Marit Paulsen. Med stor tiokronors IKEA kudde bakom huvudet, med bautatvättinstruktionen kvar. Varför gör de så stora tvättinstruktionslappar för? Jaja. Det var dags för drinken före maten efter inreseblanketten och han frågade vad jag ville ha.
 
Jag: Tomatojuice.
Han: Would you like it spicy?
Jag; Yes, please.
Han: Very spicy? With tabasco?
Jag: Yes please.
Han: SHE IS HOOOOOOOOOOOOT!
 
Skrek han över hela kabinen. Jag blev helt svettig-
 
Jaja. De har även faktiskt lite extra roliga säkerhetsvideos, som faktiskt får den mest blase resenär att vilja hänga med och titta på dem. De har haft kroppsmålad personal i sin säkerhetsvideo, de har haft aerobocspass, de har haft tecknad, men den jag tycker allra mest om är nedanstående, där de har tagit hjälp av halva All Blacks rugby gäng , inkl deras tränare.
 
Air NZ - ni får en salut ni med!
  
 
 
 

Nu blir det reklam

Jag har en underbar, härlig väninna som heter Tove. Vi lärde känna varann på turistlinjen 1988. Efter det lyckades vi hamna på samma resebyrå. Efter det sökte vi samma reseledarkurs. Efter kursen placerades vi på samma ö, Cypern. När det sållats vidare placerades vi i samma by Ayia Napa. Tove blev Atlasresor, och jag blev Fritidsresor. Och när reseledarbasen placerat ut vart vi skulle bo hade vi tilldelats att dela lägenhet ihop.
 
 
Och på den vägen är det. Sedan hamnade Tove i Göteborg med min danska reseledarkollega och bor nu i ett underbart litet torp med egen liten sjöstrand utanför Lerum.
 
Hon är inte bara snygg. Tove har alltid varit bra på att skriva. På den tiden vi var reseledare så hade inte mailen kommit ännu, det var brev som gällde. Och Tove skrev många, långa brev till mig, som hade skickats hem lite i förväg. De var fantastiska att läsa. Så mycket finurliga aspekter och funderingar över smått och stort. Efter det har hon gått skrivarskolor och fler och fler skrivarutbildningar. Hon har sålt härliga frilansartiklar om strutsar och annat viktigt, men det hon helst av allt har velat hålla på med är barnböcker. Så det har hon skrivit länge, länge, hemma framför datorn. Det är dock ingen lätt bransch att slå sig igenom i. Konkurrensen är hård, och man säljer ju inte direkt lika många upplagor som en Stieg Larsson bok.
 
Men så...äntligen var det någon som insåg hennes storhet. Och inte vilken någon som helst. Utan Bonnierconcernen. Nu vet de vad vi andra vetat länge. Att hon är en smaragd. För mig är Toves barnberättelser inte bara berättelser för barn, jag brukar jämföra det lite med Kalle och Hobbe. Det är lika mycket vuxenfilosofi som barnfilosofi.
 
Den första boken Bonner ger ut är Lennart Lordis Loggbok . Lennart funderar över sådant som många av oss funderar över. Han är toppen.
 
Har ni barn mellan 8-12, eller är ni vuxna med ovuxna hjärnor, så spring ut och köp Lennarts bok. Bok två är redan på väg, så här är goda råd dyra.
 
Vill ni läsa lite mer om vad som är på gång kan ni följa nedanstående länkar:
 
http://www.bonniercarlsen.se/Upphovsman/Forfattarpresentationssida/?personId=36271
 
http://debutantbloggen.wordpress.com/2012/08/17/gastbloggare-tove-berggren/
 
Ja, vad fasen. Ni kan bara Googla Lennart eller Tove så hittar ni mer att läsa. Inte att förväxla med trollgruppen Lordi från Finland. Eller stackars Lennart Lordin, 58, som även dyker upp lite längre ner vid en Googling.
 
Jag önskar er trevlig läsning. Och är redan avundsjuk på er därhemma som kommer åt boken nu. Själv väntar jag till jul. Självklart finns det även en rad i boken om Lennarts mammas väninna, som bor på andra sidan jorden på Rarotonga
 
Veckans pojkvän är självklart Lennart Lordi. Denna vecka frestar vi därmed också med veckans flickvän -faktiskt redan Årets flickvän - Tove Berggren!
 
Tove och Lennart - I salute you!
 
 
 
 

Pacific Forum

 
Nu är det klippt.
 
Vi måste ju ha vetat om länge, länge, att det ska hållas stort politikermöte på vår lilla ö nästa vecka, men planering ligger inte för en Cookian.
 
SOM vi har städat och putsat sista dagarna. Men bara på ena sidan ön, där vi hoppas att politikerna tänker hålla sig. I den lilla staden har gatorna sopats, det har planterats små blomplanteringar, längs hela stadens enda gata har det hängts upp kulörta lampor, och faktiskt runt hela ön har man hängt upp galanta vimplar som det står Kia Orana på. Vi har till och med fyllt i de värsta potthålen i vägen  med grus, vilket gör det ännu värre att åka motorcykel, för gruset lägger sig löst över vägarna och man slirar i det. Det har även målats mittlinje på mitten av vägen på andra sidan ön för att imponera på de influgna politikerna.
 
Jaha, i veckan var det även bild på första sidan i tidningen att polisen inhandlat en ny bil, och två nya motorcyklar inför ankomsten av alla höga politiker som kommer. Det var även en artikel på första sidan i tidningen med information hur vi som bor här ska bete oss om vi möter en poliskortege. Stränga direktiv med vett och etikett för oss lokala som aldrig sett en poliskortege för (Drottningens representant har en ibland, men det är mest för syns skull, och brukar bestå av en polismc framför hans bil). Vi ska åka åt sidan (vardå kan man fråga sig, då vägen är så smal så det inte ens finns trottoar eller plats att promenera vid sidan av vägen) och man får inte köra om kortegen. Ah, mycket nerver nu.
 
Och ska Hillary komma eller inte? Fortfarande inget bekräftat och Pacific Forum börjar i morgon. Nya Zealands premiärminister, även Australiens, samt alla små Söderhavsöars viktiga ministrar kommer. Igår hade jag min väninna Thea på middag, och hon rör sig ju i de fina vita (papaa) kretsarna här, och hon hade sådan inside info, som jag absolut inte fick säga till någon. Nu är ju inget hemligt på den här ön, så jag är säker på att hela ön vet det redan. Jojo, hade inte FBI eller CIA eller så, iallafall Hillarys agenter, för flera månader sedan frågat Theas väninna om Hillary kunde få hyra hennes hus. De har varit här och rekat i måååånader. Men nu var senaste nytt att Hillary inte ska bo i det huset utan i ett annat hus och agenterna redan är här. Och att Bill kommer med. Nu har vår polis med bestämdhet sagt att om det kommer amerikanska agenter så kommer de ta deras vapen i från dem när de landar, vi tolererar inga vapen här utan tillstånd på ön. Hillarys agenter ger säkert gärna ifrån sig sina vapen vid ankomst till ön... 
 
Jaja. Vi får väl se vad nästa vecka har i sitt sköte. Jag har klipptid inne i den lilla staden på tisdag, och kommer då åka förbi där den eventuella Hillary med eventuella Bill eventuellt kommer bo, så jag ska spana lite extra då och återkommer med rapport.
 
 

Men tänk om....


På den lilla lilla ön där just ingenting händer så blir alla i lätt extas OM något för en gångs skull händer. Saker sprider sig som en löpeld. Och faktum är att vi blir lika extas även om det inte hänt, men vi tror att det eventuellt ska hända.

När jag var här på mitt stipendium och jobbade 2002 så kom en av mina kollegor in med andan i halsen en lunch och meddelade att Kelly Slater var på ön. Jag hade ingen aning om vem han var, men fick snabbt lära mig att han var världsmästare i surfing. Sedan haglade rapporterna tätt en dag eller två var han hade synts. En kändis på vår lilla ö! Tills det visade sig att det inte alls var han, bara en vanlig turist med lika rakat huvud.

En annan gång var det artikel i lokaltidning där de stolt kunde berätta att nästa månad kanske eventuellt Genesis och Phil Collins skulle komma till ön! Men vilket storbesök. Artikeln berättade dock vidare att de var ute på världsturne och flög i sin privata jet, och troligen skulle inte bensinen räcka hela vägen mellan LA och Sydney nonstop, så då skulle de kanske eventuellt behöva gå ner på Rarotonga flygplats och tanka, och om vi hade jättetur skulle ju kanske självaste Phil Collins gå ut ur flyget och sträcka lite på benen på landningsbanan eller så.

Ni ser på vilken nivå det är. Vi blir glada för lite här på den lilla ön.

Förra onsdagens tidning hade följande viktiga artikel på framsidan. Jag tar den på engelska. Jag får lite moderskänslor av den.

Who´s that V.I.P?
If members of the public have been wondering who that very important person the police have been escorting round the island is, don´t get your hopes up - it was just a dummy run.
Police have been practising their escort skills for the Pacific Islands Forum later this month, where they will be required to shuttle heads of states between meetings and hotels safety.
Inspector Tere Patia says the police held the trial run of the motorcade escort as part of special forum training.
While he couldn´t disclose more details of how many officers would escort VIPs because of "security reasons", he did say that all the training is going to plan.
Leaders and dignitaries from all around the Pacific will attend, with an appearance by United States secretary of state Hillary Clinton very possible but not yet officially confirmed.

Meeen, så vi har börjat bli extas för att Hillary Clinton kanske, kanske, eventuellt ska komma. Jag vet inte vem som började sprida ryktet, ingen törs bekräfta det, men tydligen har det nått vår lilla poliskår, som börjat tjuvträna på hur det är att eskortera VIPs runt den lilla ön.

Åh, holy smoke. Stackars Hillary. Undrar om hon någonsin satt sin fot på en sådan liten slumrande oskyldig plats någonsin?


Dagens väder

Vår cyklonperiod börjar först senare i år när vår sommar analkas, men jag brukar kolla vädret dagligen, mest för att se om det är regn på väg, åska som får tjocka Chico att skaka etc etc. Ovanför dagens väntade väder står alltid en rubrik med de vädervarningar som existerar, så att man är medveten. Dagens vädervarningar var den mest exotiska kompott jag sett hittills:

Tropical Weather:
Remnants of Seven (North Atlantic) Invest 93L (North Atlantic) Post-Tropical Cyclone Gilma (East Pacific) Tropical Depression Eight-E (East Pacific)

Meeen. Varför kan det inte bara vara storm eller inte storm? Nej, idag är det remnants, det är post tropical cyklon, det är en tropisk depression. Meeh. Vän av ordning måste ju då ställa sig frågande till om det även finns Pre-tropical Cyclones? Och otropiska depressioner? Och om vi har remnants of Seven, kommer det även bli remnants av Eight-E? Och finns det även Eight A, Eight B, Eight C och Eight D? Och Invest 93K?

Ah, spänningen är olidlig där ute i världen. Var det inte Papphammar som efter en besvärlig väderprognos sammanfattade det hela med att Sverige får väder?

Jorden får väder.






Kan någon DHL:a över lite losec?


Gaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!

Förrförra veckan var så tålamodsprövande så jag kan nästan inte skriva om den, då blir jag manoexplosiv igen.
Dagen efter att jag fått ordning på mitt modem och mitt internet så var det lördag, och dags att åka in till min veckohandlingsaffär. Mataffärer här är verkligen inte som mataffärer hemma. Vill man ha något med liiite mer utbud än Corned Beef och Kokosnötsmjölk lär man åka in till stan, där vi då har CITC, som är lite större, och som mellan varven till och med kan ha tacoskal, även fast jag är övertygad om att jag är den enda på ön som vet vad det är för något.

Förra lördagen öste såklart regnet ner. Som det f ö hade gjort nästan varje dag den veckan. När det regnar varje dag så torkar heller inget. Och tre gånger om dagen går man ut med hundar. Och så åker man lite motorcykel i regnet. Och så hänger det blöta kläder som inte torkar på en vecka över exakt hela huset. Hundarna är konstant leriga om fötterna. Och tjocka Chico om magen, då den hänger ner lite mer än hans fästmös. Dvs hela golvet blir skitigt också. Hela tiden .  Jaja, nöden hade verkligen ingen lag, kommer jag inte in till affären blir det corned beef hela veckan och den tanken var inte uppiggande. Jag tog John Silver och började köra min 20 minuters resa in mot andra sidan ön. Självklart öppnade sig himlen efter bara ett par minuter och ett rejält tropiskt regn började ösa ner över mig. Man blir ganska kall när det är runt 20 grader, man är dyngsur och ska köra vidare i 20 minuter så. Jag blev verkligen på toppenhumör. På vägen var jag också tvungen att stanna vid en bankautomat, och John Silver har varit lite sliten på sistone så varje gång man måste försöka kicka igång honom kan man stå i evigheter. Jaja, efter lite robusta försök harklade han upp sig i spögregnet. Jag kom fram till affären med någon sorts goth makeup av svarta rännilar ner över hela ansikte. Jag var oerhört grinig.

Varje vecka köper jag den enda sorts hundgodis som finns här till mina hundar. De älskar det. Det är någon sorts små pinnar som ser ut som bacon men som är torkade. Och som ev består av kyckling eller så, så står det på förpackningen iallafall. Sedan jag kom tillbaka hit i januari har de varit felregistrerade i deras datasystem. Det står på förpackningen att de ska kosta 7 dollar, men varje gång de drar streckkoden i kassan så drar kassan glatt in 70 dollar för den varan.  350 spänn för en liten påse med tio torkade kycklingbakonbitar i känns lite överdrivet. Antagligen betalade jag det i början utan att märka det, för kassörskorna märker det verkligen inte. Jag har varit så OERHÖRT trött på att VARJE lördag behöva säga åt dem att det är FEL, det blev just 70 dollar, och det står 7 dollar på påsen. Varje gång blir de lika förvånade och kliar sig länge i huvudet, efter fem minuter ropar de på en supervisor, då de inte har rätt att korrigera fel själva, så korrigerar supervisorn, så blir det bra. Flera gånger har jag försökt att pedagogiskt försöka säga till minichefen att vore det inte ett alternativ att faktiskt försöka ändra på priset ni programmerat in på den här streckkoden, så vi slipper ha den här diskussionen varje vecka. Men inget har skett. Från första helgen i januari till tredje helgen i maj har jag varje vecka korrigerat dem.

Så förra lördagen tog jag som vanligt min 7 dollars påse och tänkte att jag lägger den först på bandet, så ser de 70 dollar på en gång i sin kassa, och så tar vi den debatten direkt, så är vi av med den. Sagt och gjort, jag med min vackra halloweenmakeup, och mitt dyngsura cockerspanielhår började med att säga att den här påsen är felmärkt i ert system. 

Jag: Det står 7 dollar på den här påsen, men den är felmärkt.

Kassörskan drar påsen och .....vips....upp på kassan visas.....0.07 cent. Jag stod inte UT. Efter ett halvårs tjat har något geni äntligen korrigerat den i datorn, men gått ifrån 70 dollar till 7 cent. Hur svår ska det vara att få till 7 dollar? Ett par nollor hit eller dit verkar helt irrelevant i den här affären. Gaaah! Kassörskan ringde såklart på sin supervisor som kom dit och korrigerade till 7 dollar som vanligt. Jag var lätt explosionsfärdig..

Jaja, packade mina varor, satte mig på motorcykeln i regnet igen. Iskall. Sur. I behov av att tvätta håret. Kommer hem. Till en iskall dusch, då varmvattenberedaren har gått sönder Och när det regnar öser det ner lera i vattendammarna, och vi har inget reningsverk på ön, så allt vatten som kommer i kranarna är brunt. Det kändes TOPPEN att hoppa in i den iskalla duschen, och tvätta håret i det bruna vattnet efter turen till staden.

När man sedan tvättar sin tvätt i tvättmaskinen blir det även bruna fläckar på alla kläder när det regnat, härlig ofrivillig kamoflagemaskering.

Gaaah, gaaah, gaaah. Jag visste att jag skulle hetsa upp mig och bli sur när jag skrev det här inlägget och tänkte tillbaka på förra veckan.

Ah. Efter regn kommer solsken. Den här veckan har solen lyst med sin finaste gula färg och varmaste värme, och vi har även installerat en ny varmvattenbehållare till duschen.

Och i lördags var jag in till CITC igen, den här gången med GM. Vi laddade upp med fem påsar hundgodis. Som vi la mitt i bland alla våra varor. Och som vi fick för 7 cent styck.

Tack för kaffet!


OS yra även på andra sidan jorden


Även från den lilla, lilla Kurreduttaön har det sänts iväg en grupp på 18 personer, varav 8 tävlande, som representerar vårt land på andra sidan jorden. Självklart är George George en av dem, då han är alltid är med där det händer något!

Med stor stolthet tågade vi in på den Olympiska stadion, för er som vill läsa mer om hur det går för vårt lilla tappra team kan ni följa dem här

Cook filialen följde hela invigningen under sitt arbetspass, då den ju började 10 på morgonen. Jag tyckte den var toppen. Första gången. När den var slut, och den var ju ganska lång så tänkte jag att ja, nu kommer väl något annat på vårt enda lilla TV kanal. Nej då. Döm om min förvåning när de börjar om från början, och börjar visa invigningen från start igen. Jaja, vissa highligths kunde man ju kolla en gång extra på, och GM kom hem och jag kunde peka ut höjdpunkterna. Jaha, när den var klar och vi sett typ 8 timmar invigning hoppades vi på något nytt. Gaaah, gaaah, gaaah! Vad börjar sändas på TV? OS INVIGNINGEN!!!! FÖR TREDJE GÅNGEN I RAD UTAN PAUS!

Jag stod inte ut. Jag har alltid envisats med att sport är farligt, för folk blir bara skadade hit och dit. Men den fredagen kände jag att det är fasen farligt för hjärtat med, jag höll på att explodera och få hjärtattack när de drog igång den för tredje gången i rad! Första gången vårt land stolt tågade in på arenan i London fällde jag faktiskt en tår, det var ju så fina, och så stolta. Tredje gången de tågade in vart jag förbannad på dom.

Jaja. Nu har det lagt sig lite. Men jag skulle inte bli förvånad om invigningen dyker upp på TV snart igen. F ö hade någon viktig blogg eller viktig sportmänniska utnämnt vårt lilla team till top 5 bland de bäst klädda teamen under invigningen. Så om vi inte kommer hem med medalj, vilket vi antagligen inte gör den här gången heller, då vi aldrig gjort det förr, har vi iallafall fått kardan för våra exotiska käder!


 

Wanted to buy

Dagens annons i lokaltidningen:

WANTED TO BUY
Working TV wanted, contact 52843.


Ah, jag tycker det är toppen att man förtydligar att man vill ha en fungerande TV. Jag frågade GM om de kanske menade en TV till jobbet, work TV alltså, men han tyckte det var solklart att de menade att de ville ha en TV som fungerade. Det förvånar mig inte det minsta om det säljs en del ofungerande TV apparater här på ön.


RSS 2.0