I den populära serien "Aj, vem var det som bet mig där bak?" har vi nu kommit till..

Bevisföremål 1. Upphittat på golvet bredvid datorn i morse

IMG_3081 by you.

Bevisföremål 2. På väg ut genom sovrumsfönstret.

IMG_3079 by you.

Är det inte lite Jurassic Park över mitt hem?

I fredags när vi satt och åt och en ödla kom krypande över matbordet vände sig t o m Grottmannen till mig och sade " It´s a zoo here".

Jag presenterar veckans gästminglare:

Mr Gecko - han har fastnat i vinkelvolten:

IMG_3077 by you.

Spinderella - ännu vidrigare än den förra. Jag änskar han hade fastnat i vinkelvolten men han
tog istället till lite blandade småhopp som kvällsgymnastik. Notera att han har så långa ben
så han till och med verkar ha trasslat in sig i sig själv.

IMG_3049 by you.

Moskitonätet runt sängen - I salute you!

Doctors orders

Jag tycker att Apotekets datoriserade utprintade blanketter på medicinburkarna hemma, alltid med tillhörande pedagogisk broschyr informerande om eventuella biverkningar, hur, när och varför man ska äta medicinen, och till vem den är utskriven, och av vem, är överskattade.

Det räcker fint med en handskriven, knappt läslig liten lapp med kort och solklar information från Rarotonga lasarett, tillsammans med lite blandade lösa tabletter. Jag känner mig dock tveksam om jag fått rätt patients medicin, då det står att den är utskriven till någon som heter Anka. Det heter inte jag.



IMG_3078 by you.

In da hood

Alltid när jag ser videos från amerikanska rappare så blir jag alldeles fnissig. Antaligen anses de som väldigt tuffa och coola bland sina kompisar, men i i mina ögon dör jag av skratt inombords när jag ser hur de biffiga rapparna med hundra lager av bling bling runt hals och armar, och ett tjog med bikingklädda damer runt sig, står och försöker göra moves och se coola ut. Just nu verkar det även extra populärt med att i varje sång slänga in en kör av mörkbasade män som tjoar till "Hey" och "Hoh" lite spontant här och där i sångerna med.

Hur som helst. När man går ut en fredag kväll här så är det ganska mycket liknande underhållning. Om man tar bort blingblinget och de lättklädda damerna. De ungdomliga killarna här glider aldrig in på dansstället utan cool huvudbonad, som t ex bakochframvänd keps eller  stickad mössa eller en uppfälld huva. I den trettiogradiga natten. Tilhörande bauta basket/fotbolls t-shirt som går ner till knäna, och gärna ett par jeans som hänger nere på halva skinkorna. Och så sätter de igång att dansa. Och där måste jag faktiskt ge dem kardan. För folk här vet att röra sig. Vissa av de unga herrarna sitter säkert timmar frammen tv:n och studerar gangstavideos för att hitta de coolaste movesen att tillämpa på dansgolvet, och OJ så de impar på varann när de står och vevar med armarna i coola raprörelser.

När GMs kompisar glider in på Whatever bar, då kommer de fram och ger kindpuss till mig (här gäller det att hänga med i svängarna hur många kinder och gånger som ska pussas så man inte ger någon en ofrivillig dansk skalle), men när de ska heja på GM, så blir det det coola handskaket, inte ta i hand "här får du kardan" skaket, utan "greppa hela tummen" skaket.  Så säger man sedan "Bro", ( för er mossiga läsare som inte är så hemma In Da Hood så är det en förkortning av Brother) och ser cool och förstående ut). Ibland kan det också väsas något som låter som "Bros" eller "Boss", och samma sedvanliga min. Igår råkade jag få ta del av tumhandskaket, då jag skulle höja Sara handen ( Sara myntade det när hon en gång blev biten i rumpan här på Rarotonga. Jag frågade vad hon gjorde när någon bet henne i rumpan, och hon svarade att hon hade vänt sig om och höjt handen. Det såg ungeför ut som hon vände sig om och sade tjenaremors, det var ingen åthutande hand) Hursomhelst skulle jag ge "Sara handen" i en konversation igår, men då den inte är etablerad här så tog han tag i kardan och gjorde en In Da Hood tumhandskakning av det hela. Det känns som om jag är en i brödraskapet nu!

Tillbaka till dansen. Om ljuset skulle var släckt och man bara såg svarta konturer av människor i baren skulle man på en gång kunna se vem som är vit turist, och vem som är en Cookian. Cookianerna kan inte stå still till musiken, de står och dansar och gungar med hela tiden. Ska de gå till baren för att köpa en öl gungar de fram i någon sorts inbyggs rytmen till baren. Så helt plötsligt ser man en Terminator mitt bland allt gung. Då vet man att en turist är uppe och försöker dansa.

Igår satt jag och pratade med min granne Katu (som för övrigt betyder huvud på Maori. Ännu ett toppennamn) och han hade ännu en viktig In Da Hood rörelse att tillämpa. Han knöt ihop handen till en knuten näve och dubbelslog sig för bröstet lite coolt när han skulle prata hedrande om någon. T ex berättade att hans vänner betydde verkligen för mycket. Så kisade han och dubbelslog sig lite coolt över bröstet. Respekt.

Jag känner mig som en smygfnissande morsa på stan när jag rör mig med dessa ungdomar, och jag måste genast analysera om vi inte har några svenska coola moves eller rörelser att lära ut.

Utöver Saras redan hotfulla "tjenare, vad gjorde du, bet du mig i baken" karda såklart.

Gårdagens stärkande paroll

Kl 0825. På morgonen.

Rng. Ring. Svärmor med falsett Dame Edna röst ringer och meddelar att svärfar och två viktiga släktingar ska komma och inspektera huset. Ah, här gäller det att klä på sig snabbt och piffa till huset i en enminutsstädning.

Efter en timme eller så kom svärfar sakta körande med två gamla damer. Den ena var så krämpig så hon kunde inte ta av sig sina flip flop sandaler, för det tog så fasligt lång tid att ta på dem igen. Då är det illa.

Hur som helst, detta ledde osökt in svärfar på tid. För att det tog lång tid att sätta på sig ett par skor det spelade ingen roll. "Here in the Cook Islands we do not follow time. Time follows us"¨ förklarade han glatt. Det är ju faktiskt en toppenparoll!

Men han berättade även om när de tappade en timmes tid i Europa när han var där nu i höstas. Och i Europa är ju tid viktigt. Han och hans kompisar var på visning i Buckingham Palace och så vips var en av dem försvunnen. Guiden slet sitt hår och efter en och en halv timme hittade de den bortvimsade stackars lilla Cookianen som tappat bort sin grupp med landsmän. Det var helt säkert mer folk inne i Buckingham Palace den dagen än vad det bor folk på Rarotonga.

Jag har också hört extasberättelser om Cookianer som kommer till Nya Zealand för första gången, dvs en annan värld. En hade åkt rulltrappan upp och ner på flygplatsen vid ankomst flera gånger i ren extas. Det finns inga rulltrappor här. Inga trafikljus. Inga Mc Donalds.  Som mest har jag kanske gått två våningar i trappor här. Och vår snabbmat köper vi antingen på FBI eller, Raro Fried Chicken. Och det närmsta vi kan komma trafikljus är en stackars STOP skylt som inte syns alls för den är övervuxen av Hibiskus. De lokala vet ju att den finns, men vi tjänar stora pengar på stackars turister som inte ser skylten och orsakar olyckor och får betala skadestånd.


Samtidigt i hönsgården

Igår var jag upp till min favoritbyggnad sjukhuset igen. Alltid lika stärkande och uppmuntrande! Egentligen har jag behövt åka dit i två veckor, men sedan den eventuella Denguen bröt ut (nu 170 eventuella fall) så har det varit kaos där uppe, så det är ingen ide att ens åka dit. Igår var vi ändå ute och åkte på den delen av ön och gjorde ett försök. 

Toppen. Bara två som väntade. Tog ändå en timme. Satte mig i det utmärkta väntrummet som vanligt. En tv som idag visade rugby mellan Sydafrika och NZ. Ovanpå TV n står en ståtlig silveraktig pokal och en träpokal. Så massa plaststolar utspridda lite spontant. Rätt var det var kom det en höna ingående i väntrummet och vandrade runt ett varv innan hon strosade ut igen.

Äntligen min tur. In till en ny asiatisk liten läkare som var helt oförståelig på engelska. Hon var säkert jätteduktig och jätteubildad men hennes engelska var helt fantastisk, man fick ta till många Asienresors lärdom och fantasi för att förstå vad hon sade. Jag bad om antibiotika, och det får jag alltid utan kontroll, så tänkte jag sedan att jag skulle vara lite rar, då jag vet att de har jätteont om blod, och jag har tydligen en toppenblodgrupp som passar alla. Något med O i den tror jag eventuellt.

Jag: "Jag såg i tidningen att...."
Läkaren: "Ah, lu hev Dengue?"
Jag: "Nej, jag har inte Dengue. Jag såg i tidningen att ni behöver blod. Jag tänkte att jag skulle vilja ge lite blod längre fram."
Läkaren: "Aaaahh".....  Ringa, ringa, ringa till receptionen. "Hello?? Someone heel wanna gi blooo?" "Aahhh...."
Så lade hon på och vände sig till mig. "Ah, lab close. Tomollow lu give!"
Jag; Men det är väl inte så bra att ge blod när man åter antibiotika? Jag tänkte längre fram?
Läkaren: "Aaaahhh.. solly"

Jag stod inte ut och kände att är de så puckade så får de vara utan mitt blod. Man får säkert dengue av att donera blod på det där härbärget.

Sedan fick jag vänta en halvtimme till på att en sköterska skrev en liten handskriven post-it lapp som hon satte på min antiotika och gav mig.

Apotetket - I salute you!

Extra nyhetsflash från kyrkan i söndags

Ah, glömde ju berätta att Drottningens Representant var i kyrkan i söndags. Han vinkade så fiiiint till oss när han körde ut från parkeringen, men nummerplåten som faktiskt bara består av en kungakrona. Eller kanske en drottningkrona i det här fallet.

Jag frågade GM om det var ok om jag gick fram och frågade Drottningens Representant om han hade lite sperma att donera . GM förstår aldrig om det är allvar eller ironi när jag försöker skämta så han blir livrädd att jag ska fråga på riktigt,

Det vore faktiskt lite kul att fråga och se vad han svarar.

DZ

GM tycker att jag överreagerar. Och han önskar säkert tyst för sig själv att han hade en lokal kvinna i sitt hus istället för en hysterisk asfaltsblomma från Sverige.

Men sista dagarna har det varit alldeles för många kackerlackor i huset. Vi som bara hade en enda på det fösta halvåret. Två dagar i rad har jag haft kackerlackor i min nattduksbordslåda. Det var droppen, när jag hittade den andra under ett kuvert i lådan, och den nästan kröp över min hand. I det ögonblicket utlyste jag sovrummet till Danger Zone. Förkortat DZ. Så igår fick GM lov att ösa ut allt från sex nattduksbordslådor på govlet så sprayade vi alla lådor med DDT eller liknande, så fick det gno in till idag. Idag drog jag på högklackat när jag skulle dammsuga i DZ, och tryckte ner bautasinektssprayen i byxfickan och äntrade sovrummet med fejkad polissiren. (Jag hade en penibel situation i februari när jag sett en insekt när jag dammsög, det var kokhett ute, så jag dammsög i linne, shorts och drog på mig högklackat, så man kommer högre upp från insekterna. Så kom det en lokal tant och knackade på och frågade om vägen till någon människa. Jag kände mig veeery Jessica Simpson och Inga from Sweden i min dammsugarutstyrsel)

Sjävklart kommenderade jag GM att sitta på sängen tills jag dammsugit allt och gått ut. Han försökte gå ut en gång, men då hotade jag att spraya honom med spray, då stannade han kvar.

Han har det inte lätt nu. Jag blir en kackerlacks-bitch faktiskt. Igår satt jag på vardagsrumsgolvet och helt plötsligt  var det en anabolkackerlacka på väggen framför mig. De flyger också, som skräcködlor. Jag skrek så jag höll på att dö och då GM ofta tar det väldigt lugnt, och jag är ganska hysterisk fick jag till och med till en bitchig: "Aaaah,, kom hit! Come here NOW, not tomorrow!!!!"

Stackars GM. Han kom sakta lufsande och undrade vad det var som stod på. Så tog han lugnt en doja och smällde till den stackars kackisen så den var tunnare än en tunnpannkaka, så sade han min hatreplik:

"Men dom är inte faaarliga"

Jag vet. Men de är vidriga. Och fula är dom också.

Slump eller naturens krafter?

För länge länge sedan, innan Captain Cook varit här och pinkat in sitt revir, så var polynserna själva duktiga upptäcktsresande. De paddlade i sina stora träkanoter, Vakas, och navigerade med hjälp av stjärnorna.

I dagens Cook så värnar man mycket om sitt kulturarv. Både vad det gäller, dans, musik, tatueringar, träsniderier och överhuvudtaget att bevara sina gamla traditioiner.  Därför har man tillverkat en modern stor vaka som man tar ut på stora seglatser ungeför vartannat år. Nästa stora vakatur planeras att gå till Hawaii, vilket är en lång, lång seglats från Cook. Jag träffade kaptenen i höstas och han sade att sjävklart har de moderna instrument ombord också, bara ifall, men till stor del försöker de segla som deras gamla förfäder gjorde, och navigera med hjälp av stjärnorna, för att hålla kunskapen och traditionen levande.

Hur som helst. I fredags var jag ute och drack en drink på ett hotell. Lars från Tour Pacific var här på ön, och han åt middag med hon som äger hotellet, Dorice, och så var det ett par till. Det visade sig sedan vara någon viktig minister från Nya Zealand och hans fru. Jag har aldrig varit någon titeltjej, så att ministern hade gått och lagt sig när jag smög in gjorde mig inte något, hans fru var däremot en väldigt intellektuell kvinna, advokat från Nya Zealand. Det var en intressant kväll,  hon från NZ visste allt om politik och leverne i Söderhavet och NZ och Australien, Dorice däremot, som är en lokal kvinna berättade en härlig liten historia om när hon följde med ut på en av de första, i modern tid, långa Vakaresorna.

De hade redan när de började snida kanoten bestämt sig för att den skulle döpas till "The mist of Rarotonga". Jag har i två omgångar snart vistats i ett och ett halvt år här + minst fem till semester visiter, och jag har aldrig sett dimma på denna ö. Den morgon det var dags att bära ner den snidade kanoten från berget ner till hamnen låg det helt plötsligt en tjock, tät dimma över hela ön. Mitt i varma högsommaren. Det ankommande flyget fick cirkla och försöka landa tre gånger innan det lyckades,  pga den täta dimman.

Före avresa så flögs det in en lokal någon sorts byledare/präst från Tahtiti, dit seglatsen skulle gå, för att ge besättningen ett lycka till tal, och välkomna dem till Tahiti. Han berättade att långt innan de skulle se land på den ö som skulle bli deras första ankomstpunkt i Tahiti skulle de se två stora vita fåglar cirkla i skyn. Efter det skulle de se en stor val ute till havs. När de närmade sig hamnöppningen skulle de mötas av delfiner.

Besättningen tackade glatt, men tyckte väl att det var lite vidskepligt. De gav sig iväg på sin långa resa. När de närmade sig Tahiti, fortfarande utan att se land, möttes de av två stora vita fåglar i skyn.

Efter en liten stund kom en stor val tätt intill båten, Han låg och flöt bredvid dem en stund, innan han vinkade hej då med sin stora stjärtfena och dök ner i havsdjupet.

När de precis var i hamnöppningen kom en hel flock med delfiner simmandes runt båten.

Och när de närmade sig den lilla stranden som skulle bli deras första kontakt med fastland sedan de lämnade Rarotonga, så låg plötsligt en tät, lokal dimma  just över den lilla stranden där de lade till och välkomnade "The mist of Rarotonga".


Ny inneboende

Det gör inte så mycket att Coconut bestämt sig för att flytta in här. Han är ändå trevligt sällskap. En annan som verkligen inte är trevligt sällskap är storspindeln, som tyvärr även den verkar ha flyttat in. Den är ful, vidrig och stor, men igår var jag modigare än tio krigare med svärd, då jag bara hade kameran som knappt har zoom tillgänglig kastade jag mig upp i soffan och smög uppifrån så när jag kunde honom, allt för att ni ska få stifta bekantskap.

Alla andra djur döper jag till något, men spindeln är så vidrig så jag kan inte komma på ett namn. GM hjälpte den såklart ut istället för att döda den, så den kommer säkert tillbaka ikväll igen.

P4120545 by you.

Banana republic

Det har varit väldigt mycket moskitos sista veckorna. Det regnade ganska mycket ett tag, och de älskar att lägga ägg i vattensamlingar, t ex en tunna som fyllts med regn, stora vattenpölar etc. Vi tänder myggljus och sover med moskitonät varje natt för att undgå så många bett som möjligt. Men parollen är ju ändå att ett myggbett dör ingen av.

Tills vi häpna lästa i tidningen den 07 april att de har haft 63 fall av misstänkt Denguefeber uppe på sjukhuset. De första misstänkta redan i februari. Och myndigheterna har inte varnat någon. Jag frestar med följande viktiga info om Denguefebern:

Dengue orsakas av ett virus tillhörande gruppen flavivirus. Sjukdomen överförs till människa via myggor tillhörande Aedessläktet. Förutom människa kan sannolikt vissa apor fungera som reservoar. Sjukdomen sprids inte direkt från människa till människa. Inkubationstiden anges vanligen vara 5-10 dygn.

Dengue debuterar akut med feber, huvudvärk, rygg-, muskel- och ledsmärtor samt kärlsprängda ögon. Efter några dagars sjukdom uppträder ofta också ett mässlingliknande hudutslag. I ett senare skede kan punktformiga hudblödningar ses på främst fotryggar och händer samt i armhålor. Sjukdomen är i regel godartad och många får enbart en övergående feber.

Hemorragisk dengue är ett mycket allvarligare sjukdomstillstånd med en inte obetydlig dödlighet. Vid hemorragisk dengue ses blödningar i många inre organ liksom från mag- och tarmkanalen, och patienten kan dö i en blödningschock. Tillståndet uppstår hos patienter som återinfekteras med denguevirus och uppfattas i dessa fall som en "immunologisk katastrof". Denna allvarliga sjukdomsform drabbar sålunda nästan uteslutande den inhemska befolkningen, framförallt barnen, medan turisterna som regel klarar sig från denna komplikation. Det finns inte något specifikt läkemedel mot denguevirus. Terapin är därför symtomatisk, d.v.s. inriktas mot patientens aktuella symtom. Diagnos ställs genom att antikroppar mot denguevirus påvisas i patientens blod.

Förra gången den gick här i höstas vart det ju helt extas, och det varnades hit och dit. Tills det ju visade sig att det inte var Dengue alls, utan bara en vanlig influensa som gick.  Så den här gången beslöt man sig för att inte varna alls. Förrän man haft 63 fall och började fundera på om man kanske skulle sända prover till Australien (som tar flera veckor att få svar på). Men nu har de gett halva befolkningen ledigt för att städa upp på sina tomter, och tömma vattenfyllda kärl och så åker DDT patrullen runt och sprayar gift lite här och där.

Svärfar kom hit igår. Han har legat sjuk i tre dagar. Svärfar är en krigare som aldrig är sjuk. Men igår när han satte sig ner med sin kopp kaffe sade han att han trodde att han haft Dengue. Sjävställd diagnos. Han hade haft jätteont i hela kroppen och kunde inte röra sig. Jag frågade om han hade feber med. Det vet han nog inte vad det är, för han ruskade lite på axlarna och viftade bort frågan med handen, och sade att han ville bara sova i tre dagar. Sedan på den tredje dagen hade han tagit tre aspirin och sedan var det bra med det.

Igår hade jag lovat GM att jag skulle gå med till kyrkan och göra min kvartalsplikt. Jag berättade för svärfar att vi skulle till kyrkan klockan tio, och frågade om han gick i kyrkan (då svärmor nog tillbringar mer tid i kyrkan än hemma nästan). Nej, suckade svärfar. "And I have a very good excuse". I många år så gick han pliktskyldigt i kyrkan och bad om ursäkt för sina synder, precis som så många andra här. Tills prästen han lyssnat och trott på i alla dess år åkte dit för våldtäkt på sin egen fosterdotter. "Då slutade jag att tro" sade svärfar. 

Jag tänkte mycket på det när jag väl satt med GM och betade av min tid i kyrkan.  När jag sedan senare på dagen handlade i en affär frågade jag han som jobbade i kassan, antaligen 25-30 års åldern om han varit i kyrkan, och vilken kyrka han gick till. Han hade just bytt kyrka. Det finns en miljon olika varianter och utbrytargrupper här, det är Seventh Day Adventist Church. det är Holy Spirit Revival Church,  någon Apostel kyrka, Mormoner, katoliker. Cook Islands Christian Church. Men den här killen hade slutat gå till sin vanliga kyrka. "Prästen ryade så på oss. Han stod där uppe i sitt podium och bannade församlingen så mycket. Det kändes som om han skrek mer på mig än mina föräldrar gör. Så jag bytte kyrka till en där prästen inte skriker så mycket "

Kyrkan är dock lite av en underhållning för mig, att se på alla de uppklädda damerna i sina finaste hattar och klänningar, och den underbara underbara sången. Jag hoppas ni lyssna på ett litet smakprov här,

Kvaliteten på ljudet kanske inte är toppen, men för att vara en smygfilmare med en liten kamera är det galant.

Men nu har jag kyrkat klart för det här kvartalet. Nu ska jag be till Gud om lite Dengue istället. Det låter så mycket intressantare att säga att "Ja, jag minns när hade Denguen" än att säga t ex "Ah, jag minns när jag hade Röda Hund". Vi måste förnya nanmnen ¨på våra torftiga sjukdomar hemma!


Himlen runt hörnet

Stjärnhimlen här på den lilla lilla ön mitt ute i ingenstans är helt magisk. Klara nätter är man helt omringad av stora tindrande stjärnor, inte bara om man tittar rätt upp, utan det känns som om stjärnhimlen nästan räcker ända ner till marken. Det är verkligen förtrollande.

Månadens höjdpunkt är när det är fullmåne. Den lyser så klart så den verkligen lyser upp hela ön, det skimrar som silver i de höga kokospalmernas blad, och vattnet gnistrar nästan självlysande, Detta har jag och min väninna haft som anledning att dela på en flaska mousserande nere på stranden en gång i månaden. Vi korkar upp vår flaska, fyller våra champagneglas och sedan sitter vi där och njuter av månens och stjärnornas magi.

Igår var det dags igen, men då min väninna är i Australien fick jag plocka in Grottmannen som stand in. Först insisterade han på att han vill ta med ett par ölburkar istället, men då lade jag in mitt fullmåneveto, och han förstod sitt eget bästa och gick med på att dricka lite mousserande ur ett champagneglas i stället.

Det finns dagar jag verkligen inte står ut. Men fullmånekvällar, då är det helt omöjigt att inte stå ut. Jag frestar med två bilder från gårdagen, så att ni kan få drömma er bort lite. Korka upp en flaska mousserande ni också och njut av fullmånen här nedan:

P4080501 by you.


P4090505 by you.

Livet på en pinne!


Våga vägra

Vem har bestämt allt käcka tillropsord inför storhelger? Och varför varierar de så?

Jul och Nyår är goda. God Jul. Gott nytt år. Varför kan man inte få en glad jul?

Påsken är helt plötsligt glad. Se fär. Varför är inte påsken god? Man äter ju massor av godis då.

Pingsthelgen och Midsommar är säkert trevliga. Som vanliga helger. Inför fredagen önskar vi alltid trevlig helg Varför kan inte helgen vara både god och glad?

Våga vägra. Vi måste modernisera vårt språk och hitta nya käcka tillrop till våra helger!

Ha en påpasslig påsk. Ett nyktert nytt år. En jublande jul. Och en hell of a helg.

Jowsa jowsa jowsa!

På den lilla ön älskar man att partaja! Det är fullt av små barer där det dricks friskt, och dricker man inte på baren så dricker man hemma, eller i Rugbyklubben eller var som helst där det finns en anledning att dricka alkohol,

På fredagar så får barerna ha öppet till klockan 0200, men på lördagar (och alla andra dagar i veckan förutom fredag) så måste det vara stängt och tyst vid midnatt. För söndag är vilodagen, då ska det inte festas eller dansas eller drickas, då ska det gås i kyrkan. Påskhelgen är därmed tung för barägarna. De missar de viktiga timmarna  av fredagens party, då det nu är flyttat till torsdag, och då fredag är helig måste alla stänga vid midnatt ju på torsdag.

Detta tas på största allvar av öns poliskår som åker runt och kontrollerar vid midnatt så att barägarna lyder. Jag minns när jag bodde här förra omgången, då gick man alltid på måndagar till RSA, det var backpacker kväll där då. Den ständigt packade DJ:n Sean stod för musiken. En man i femtioårsåldern med Hitlermustasch och hockeyfrilla som till vardags är pilot på det lokala flygbolaget Air Rarotonga. Jag tror han tyckte att han var ganska cool och ungdomlig när han stod där och spisade sina plattor, lite Cook öarnas svar på Clabbe skulle jag vilja säga. Det här var innan man laddade ner musik från internet, så Cook öarna i sig låg alltid ett halvår efter med all musik, utöver det låg Sean väl ca tio år efter. Han spelade samma låtar varje måndag, man kunde till och med ordningen på dem, inte ens det orkade han ändra från vecka till vecka. Ju längre kvällen led, desto mer slirig blev Sean. Jag vill inte ens tänka på vilken tid han hade en flygning dagen därpå, och veckans hyllning går därmed oavkortat till den som uppfann autopiloten.

Hur som helst, jag minns särskilt en kväll när klockan passerat midnatt, och Sean helt crazy drog igång en bit till. Helt plötsligt kom polisen in i lokalen, gick fram till Sean och knackade honom på axeln och bad honom stänga av. Sean lyssade inte. Polisen varnar en gång till. Sean är nu i sitt esse och vägrar. Polisen börjar då dra ut sladdar. I ett sista rafflande försöka att rädda kvällen kastar sig Sean över sin mikrofon och höjer armarna och, med polisen brottandes över sig,  skriker:

"Fuck the law!"

Jag stod inte ut. Men å andra sidan så var det ju ett fantastiskt fint måtto han drog till med där. Polisen tyckte inte det var lika fint, de drog ut sladdarna, och då alla känner alla kan de ju inte ta in honom på stationen, utan han fick sig en åthutning och jag hörde aldrig mer Sean skrika "Fuck the law" i mikrofonen. Nu har han lagt av med sitt DJ:ande, så en epok har verkligen gått i graven.

Ring ut Jowsa - ring in Fuck the law!


Gårdagens djuriska aktivitet

Mitt hjärta blir svagare och svagare för var dag i den här djurparken.

Denna ekologiska mångfald välkomnade mig i morse med ett klarvaknande när jag drog ut min nattduksbordslåda som står en decimeter från mitt huvud när jag sover. En bauta kackerlacka sprang energiskt ut och jag dog nästan. Miami Vice moves till sprayen som vanligt och sprayade nog tyvärr en halv flaska i hela sovrummet, GM var självklart inte hemma, det är han aldrig när insekterna visar sig. Klarvaken var jag efter det.

Satte mig och jobbade en timme. Ödlebajs på musmattan.

Två timmar snäckplockning och långpromenad på stranden gjorde tyärr att jag nu ser ut som en kräfta, solen var varm igår kan man konstatera. Fantastiskt estetiska ränder efter mitt linne har jag. Och två vita ränder på varje fot efter mina flipflops. Jag borde slängt upp dem på en elledning.

När jag kom hem och öppnade dörren sprang storspindeln ut under dörren en centimer från min fot. Jag höll på att dö för andra gången på mindre än 12 timmar.

Sedan greppade jag juiceglaset på middagsbordet, och där i satt det självklart en vidrig stor ödla. Mycket dåligt kort då glaset är gropigt och inte går att få ett bra foto genom med blixt. Men ändå, bara så att ni ska förstå mina trauman.

P4050491 by you.

Ochs om grädden på moset fick jag en jättestöt ur kontakten när jag skulle stoppa i nattduksbordslampsladden. Nästen död för tredje gången på ett dygn.

Och när jag äntligen somnade blev jag överfallen av moskitos som måste smaskat på mig hela natten, då jag välkomnades till en ny måndag med ett gäng kliande bett.

Det är där skon klämmer

I lördags åkte jag som vanigt in till stan med John Silver och GM. Vi letade efter fisk. Man kan ju fråga sig hur det ens kan vara svårt att få tag i fisk när man bor på en liten liten ö mitt ute i Söderhavet, men det är det periodvis. Hemma i Östersjön tar vi till fiskestopp och andra viktiga åtgärder när vi märker att det är ont om fisk. På den lilla illa ön mitt ute i ingenstans tänker man inte ens tanken. Fiskaffärsmannen svarade obekymrat till mig när jag frågade varför det inte fanns fisk: "Don´t know. The fish has gone somewhere else". Så var det inte mer med det.

Vi åkte till fiskaffär nummer två som ligger på den bakre vägen som går runt ön. Då jag inte körde så roade jag mig med att titta upp i himlen. Det passerade förbi höga palmer, träd, himmel, moln, elledningar och rätt var det var.....nä, vad var det där?

GM; "Vad skrattar du åt?"
Jag; "Vi måste åka tillbaka. Jag står inte ut. Det hängde ett par flip flops högt uppe i en elledning"

GM vände snällt John Silver och åkte tillbaka. Han är härdad av min humor. Mycket riktigt. Högt uppe i en elledning hängde ett par flip flops. Jag tog mitt kort och sade till GM att jag nu måste köpa en dunk röd vin och göra en djup tolkning av kortet när jag kommer hem:

P4040482 by you.

But why? Vem har bestämt sig för att knyta ett snöre i sina flipflop skor och kasta upp dem i en elledning? Kommer han eller hon att hämta upp dem en dag igen vid behov? Varför i en elledning? Varför inte ett träd? Varför ett par skor? Var det en uppgörelse med sitt förflutna? Ring ut de gamla flip flopsen, ring in de nya? Var parollen med en elledning "I ve got the power?"

Ah, tankarna är många och djupa nu. Och faktiskt, idag när jag gick långpromend på stranden stötte jag på tre olika ensamma skor. Det finns skor överallt när man börjar öppna ögonen för det.

Döm inte en indian innan du gått tusen mil i hans skor!

Bon appetite!

Vid middagsbordet.

Varm kväll, GM sitter och äter med bar överkropp. Helt plötsligt torkar han bort något från bringan och tittar upp.

GM: Ser du något upp i taket?
Jag: Ja, en ödla.
GM: Hrmpff!!! Han kissade just på mig.

Jag tror vi får börja med parasoll vid middagsbordet.

RSS 2.0