Veckans filmtips

I slutet av November har en film premiär i Sverige som heter Little Miss Sunshine. Jag vill varmt rekommendera den till ALLA som jag känner, den passar alla, och man blir både lite beklämd, mycket glad och varm  inombords av att se den. Åh vad jag skrattade. Jättebra film!  Nu väntar jag spänt på att Borat ska ha premiär så jag får gapskratta igen.


Torka med bilaga

Häromdagen kom jag att tänka på den där hemska sången med Jan Lindblad som låg högst upp på alla Sverigelistor i evigheter på 70-talet. Jag stod inte ut när jag började tänka på det. Vilken skyddad värld vi levde i - en hel nation tyckte att en vidrig sång med Jan Lindblad visslandes härmande olika fågelsorter var det bästa som fanns att lyssna på. Undrar om någon hade gjort en fin technoversion av den om den hade slagit idag? Jag erkänner, jag tyckte själv att den var toppen. Idag kan jag inte förstå hur det gick till.

Här är det torka. Finns inget vatten. Värsta torkan någonsin i Australiens historia. En bonde tar livet av sig var fjärde dag (nu undrar jag dock stillsamt om det beror på torkan, han kanske är trött på att sitta in the middle of nowhere med en fet ful fru och ett gäng beniga kossor bara). Så alla priser på allt som kan tänkas komma från en bondgård eller farm kommer att stiga rejält nu, och vi ombeds spara vatten och duscha kortare. Nu duschar jag redan rekordkort för jag uppskattar inte de sällskapande insekterna i badrummet.

Annars blir det bara vidrigare och vidrigare på djurfonten. Jag ska sluta läsa tidningar och se på tv. Det bor nog en Dundee eller Krokodiljägare i varenda Aussie för de verkar älska att frossa i historier om ormar och spindlar, hajar och krokodiler, det står om det överallt hela tiden känns det som.

Söndagstidningen tyckte jag alltid var lite extra kul med EN extra bilaga till den extra goda frukosten på söndagar när man hade tid över hemma i Sverige. Här är de helt BESATTA av bilagor. Och de ligger inte var för sig. Utan liksom I varann. Jag blir helt galen varje söndag. Börja läsa huvudtidningen. Efter tre sidor är jag inne i Resbilagan som ligger i huvudtidningen. Efter tre sidor i den är jag helt plötsligt inne i Bilbilagan. Bläddra, bläddra, hoppsan nu var jag inne i Hem och inredningsbilagan. Fem sidor till - jaha där kom Söndagsbilagan, fyra sidor till - härligt där är alla hundra reklambilagor de packat i tidningen, åtta sidor till - hmm ännu en minnesbilaga över Krokodiljägaren, kanske de missat att skriva om en sekund av hans liv i alla tidigare bilagor, bläddra lite till - ja, där satt den -veckans Tv-bilaga. Så blir det samma sak fast tvärtom när man tagit sig igenom TV-bilagan. Man ska bläddra igenom alla för att till slut vara tillbaka i huvudtidningen. Jag blir JÄTTEARG varje söndag. Ännu ett I-landsproblem.

Hur som helst, i söndags (i huvuddelen) så var det på sida 28 (som jag kom till efter att ha läst hundra sidor bilagor) självklart en stor artikel om att nästa månad börjar  minsann Hajsäsongen. Härligt med en högsäsong för dem med. De skrev glatt att antal hajar som synts längs Sydneys stränder har ökat med 40 % senaste åren. SAMTIDIGT som färre hajar än någonsin har fångats i hajnäten längs med stränderna. Då förstår  man ju vart de håller hus. Innanför näten i strandbrynet där jag badar och ser ut som en säl. Stadens hajflygplan som åker runt och spanar efter hajar har sett haj vid stränderna på 56 flygningar av 118. Speciellt vid Bondi,. Coogee, Maroubra, Clovelly och Bronte. Just de stränderna jag brukar åka till. Jag ska inhandla ett parasoll och en blomspruta och ska våga vägra bada resten av Hajsäsongen.

Jag fortsätter bäddra i tidningen parerandes alla miljoner bilagor och kommer till sidan 42. Helsida med fet rubrik "Summer brings deadly bites risk". Det torra klimatet lockar fram ormar i trädgårdarna för att leta efter vatten. Varför kan de inte sticka till havet istället så att hajarna kan äta upp dem? Men statistik visar att 70-80 % av alla ormbett här beror på att folk velat röra eller plocka upp ormarna. Jag säger ju att det bor en Krokodiljägare i alla här! Puckhuvuden!  En gubbe häromdagen blev biten fem gånger av en jättegiftig orm (death adder, man hör på namnet att den är vidrig. Säkert är den ful också. Nionde dödligaste ormen i världen)och fick en hjärtattack (gubben, inte ormen). Han trodde det var en ödla och försökte plocka upp den. Vem vill plocka upp en ödla? Ja hallå ja?
Artikeln går raskt vidare till spindelsektionen. Även spindlarna lockas nu fram (det står inte varför, de kanske blir törstiga de med. Dricker spindlar vatten?)  och de är lika fula och giftiga.
MEN de avslutar käckt artikeln med  (och faktiskt börjar den med) att nu har Reptilparken fixat en internetsida där man kan maila in ett kort på den orm man blivit biten av så kan de snabbt identifiera den.
Scenario: "Aj jag blev just biten av en orm. Åh vad ont det gör. Jag får en hjärtattack när som helst. Oh, nu ska jag genast  springa in och hämta min digitalkamera och ta ett kort på den. Stanna där ormen, inte röra på sig. Springa springa springa, hämta kameran, ut igen och fram till ormen, ta kort, springa, springa, springa in till datorn, hmm var har jag lagt sladden så man kan få in kortet i datorn och maila det, ja just där var den, koppla in, hmm...vad var det nu för hemsida de hade?? Skicka, skicka, skicka, vänta, vänta, vänta, tre hjärtattacker senare - äntligen svar - grattis du har blivit biten av en ovanlig röd kungskobra. Åh vad skönt, nu kan jag dö i frid när jag vet vad jag blev biten av!" HEJ DÅ Reptilparken!


Transformatorn

Min ohemliga last är Kalle och Hobbe. Kalle har ju en egen Transformator låda som han går in i och förvandlas till saker.

Jag tror också att jag har en transformator, som jag inte vet om, utan har råkat gå in i av misstag. Kalle brukar förvandlas till jättespännande roliga saker. Jag är rädd för att jag har förvandlats till en pensionerad Dolph Lundgren. Detta baserat på följande tydliga tecken:

- Alla överdimensionerade muskler på min vältränade kropp.
- Den missyckade urvuxna hårblekningen  (tänk Ulf Ekberg i Ace of Base)
- Jag pratade just engelska med min krukväxt som håller på att dö.

Annika - skaffa ett liv. Eller  Get a life som mitt Dolph alter ego hade uttryckt det.



Dagens U-landsproblem

En kackerlacka sprang över min fot igår och en spindel vinschade ner sig från taket en centimeter ifrån mitt huvud när jag borstade tänderna - G´ DAy Mate..

Dagens I-landsproblem

Knappen för L på tangenbordet har lossnat. Jag vet inte hur jag ska få dit den igen.

Djupa tankar

Ibland - ganska ofta - så kan jag undra över varför saker är som de är. Idag undar jag, fråga mig inte varför, varför det kallas för Dansk skalle när man skallar någon? OBS! Jag har inte skallat någon idag. Ingen annan dag heller faktiskt. Som jag kan minnas. Men om jag har skallat någon kanske jag inte minns det just därför?
Hur som helst - varför kom man på att man ska kalla det just Dansk skalle? Är det ett internationellt begrepp eller bara vi översittarsvenskar som använder det för att förtrycka danskmännen? Kallar de det för en svensk skalle i Danmark? Och vad händer om jag går ner till Operahuset här och säger G´Day Mate, shut up or I ll give you a Danish head? Mystiken tätnar.
Är det så att ALLA danskar ser lite tillplattade ut så man tyckte att det vore lämpligt att kalla det Dansk skalle bara därför? Eller är det kanske en uråldrig dansk tradition att hälsa på varann som har misstolkats av resten av världen? Hilfe bitte - I´m lost.

När vi ändå är inne på Danmark, så är alla Aussies omåttligt stolta över sin danska ingifta Kronprinsessa Mary i Danmark. Jag tycker att det är speciellt kul när tidningarna här ska försöka skriva namnet på den person i det danska hovet de har pratat med om Mary. Svåra namn att citera för en Aussie. Men jag skulle vilja lägga in ett litet önskemål till det danska hovet, som jag tror skulle öka dess popularitet i de Skandinaviska grannländerna: Danmark är ju en guldgruva fylld av fantastiska efternamn. Ta vara på det och anställ lite festliga namn till hovet för att få bort den stela hovstämpeln. Vad sägs om Hovnarr Fröken Koluder. Eller Hovmarsalk herr Trångbak. Eller Sir Kattballe. Så festligt det skulle bli. Monarkin skulle nå oanad polularitet.

Lagom mycket felringningar

Det råder ju delade meningar om att vi svenskar är de enda som använder order lagom. Ett toppenord! Däremot tycker jag inte att den gamla torftiga klyschan "lagom är bäst" alltid stämmer. Men idag hade det gjort det . Här. I den 35 gradiga lägenheten utan så mycket som en vindpust som drar igenom den. I Sydney. I verkligheten. I världen.

I m swimming. Fri direkt översättning från svenska till engelska. Jag önskar att jag simmade. Och inte svimmade. Men det är verkligen kokhett, måste nog rota fram en fläkt så man kan bättra på nackspärren och reducera armsvetten. Tur att de sa på radion att det var 35 grader annars hade jag blivit orolig att klimakteriet hade tagit över min kropp.

Utanför mitt fönster står den stora fina palmen. Jag gillar den idag för att den är vacker och exotisk och för att den skuggar solen, så att den inte skiner rätt in på mig. Jag ogillar den för att den handstora spindeln bor i den. Och varje gång jag går förbi den så slår jag huvudet i en gren och ruskar hysteriskt på hela huvudet (exotiskt inslag i förorten, den där svenskan som går och ruskar på huvudet) för jag får för mig att spindeln har landat i huvuet. Idag tappade palmen ett stort blad, så nu är jag övertygad om att spindeln flög ner på gräsmattan och ligger och väntar på att jag ska komma ut och han kan attackera.

Om man inte har problem med bokstäver (typ dyslexi eller analfabet) utan problem med siffror, vad kallas man då ? Dumskalle? Jag vet inte hur många personer som har ringt fel på min mobil här i Australien. Man hör något käckt om Mate och How is it going? I AM INGA FROM SWEDEN YOU DO NOT WANT TO TALK TO ME FOR HEAVENS SAKE MATE! I Sverige ringer ingen fel till min mobil. Kanske en gång på tio år. Kanske jag har tagit över något perverst nummer som har annonserats i omoraliska annonser? Det är därför alla ringer mig? Urk.

Alla busschaufförer här är sura. Jag ler mitt gladaste muppleende men de är totalt vresiga tillbaka. Nej förresten en glad chaufför hade jag häromdagen. Han var jätteglad! Jag ska göra en noggrannare analys av detta och ber att få återkomma i ärendet. Förstår att ni är väldigt nyfikna på resultatet.  






Återfall i slapphet

Nu kan jag inte sporta mer på obestämd framtid. Efter min senaste E4 promenad ställde jag av barmhärtighetsskäl sport skorna utanför dörren. Och glömde dem där. Nu är jag livrädd att det har flyttat in massa vidriga kackerlackor i mina skor, jag törs inte titta efter. Alternativt att den handstora spindeln jag såg i trädgården häromdagen tycker att mina skor vore ett trevligt hem. Så nu blir jag tvungen att antingen:

A. Stoppa skorna i frysen så att de ev.kackisarna ev. dör. Och all mat blir äcklig.
B. Sluta sporta

Hmm..svårt val.

Tsunami, Bushbeer och Judgement day

Jag VISSTE det! Idag var det halv framsida i tidningen att 400-550 galna valar hade träffats utanför kusten. Citat  "When a couple of thousand tonnes of whale come together at sea, it´s best not to be caught in the middle". Hmm..kanske ska lägga ner tanken på Valskådning som jag har tänkt att åka ut på någon av de närmsta helgerna. Kanske Tsunami inte alls uppstår av krockande jordmassor utan av 500 valar som har brottningsmatch. Eller får hosta eller nyser samtidigt alla femhundra. Till råga på allt så kallas just den här sorten för False killer. Hur kan man vara en falsk mördare? Det låter ju ännu värre än att vara en ärlig mördare, man kan helt klart inte lita på dem alls. Fortsatt vidrigt citat ur tidningen "In large numbers and equipped as they are (with their large teeths) if they want to turn nasty who would be surprised?" Inte jag iallafall.

En annan intressant vinkling på farliga saker i vår omgivning fick jag muntligen av en släkting med djupa tankar i veckan, tanken väckt att min beskrivning av de farliga maneterna i mitt förra inlägg. Maneter består till 97 % vatten eller så, och samma sak är det med gurkor. På något sätt försökte han övertyga mig om att gurkor möjligtvis kan vara lika farliga de med, så för säkerhets skull bör man alltid skiva upp sin gurka på en gång man kommer hem ifrån affären med den. Noterat.

Annars var veckans höjdpunkt nästan när min kompis från Cook öarna var och hälsade på och hade med sig en underbar DVD i från den lilla, lilla ön Atiu. På Atiu bor ca 1000 personer, och en gång i tiden när den vite mannen kom dit och härjade och tyckte att alla skulle bli kristna så stack de lokala ut i skogen och smyggjorde sitt eget öl på gamla apelsiner. Seden lever kvar idag, fast inte i smyg, och ölen kallas därmed fortfarande för Bushbeer. Denna öl serveras på lokala pubar, (inte pub i vår bemärkelse, märk väl) som kallas för Tumunu. ur stora plasthinkar, ur en och samma halva lilla kokosnöt som man fyller ur hinken med ölen och så går kokosnöten runt i ringen. Man får inte vara så rädd för baciller när man dricker den här ölen. Men den är väldigt stark så förhoppningsvis tar  spriten död på lite bakterier på väg mellan hinken och munnen. 

Denna DVD var filmad från den årliga tävlingen om bästa Tumunu som går av stapeln i December varje år  Tumunun ligger verkligen mitt bland ingenting ute i skogen och består av ett par pelare (antaligen kokosnötsträd) som man har ett litet tak över, några plaststolar i en ring och så de lokala medlemmarna såklart. När jag var där så var jag till Papa Sam and the boys, de var även med i tävlingen men vann inte. Hur som helst så plockades fem turister ut (de enda som var på ön skulle jag tro) för att  sig runt bland alla fem Tumunu under en dag och bedöma allt ifrån dekorering, stämning, musik, sång, krigarutrop, kvalitet på öl etc. De hade varsitt A4 med sig där de skulle gradera ala upplevelser. Dagen till ära så hade de lokala  blivit tvungna att göra sin apeisinöl lite svagare, så att den sista Tumunun överhuvudtaget skulle få besök av vår lilla jury.

Alla hade dekorerat sina små Tumunus extra fint med blommor och palmblad, och det sjöngs och spelades Ukulele. Man sätter sig ner i ringen och alla presenterar sig, lokala som turister. "Det är jag som är Brewmaster", "Jag är Papa Sam" eller värst av alla "I´m the Atiuan Earthquake" Coolt namn. Det ironiska är att innan man sätter igång drickandet så måste alla  börja ner huvudet för då ska Barmannen be en bön till Gud som tack för ölen. En lååång ramsa på Maori som man inte förstår alls och sedan avslutar alla unisont med Aaaamen. Sedan dricker alla lokala sig fulla på sin apelsinöl. Undrar om det var det missionärerna hade i åtanke när de införde kristendomen där?

I slutet av dagen summeras allas A4 i en dator av en av hotellägarna på ön. sedan åker han runt med fem förslutna kuvert där resultatet står. Den sista Tumunun vann. Undrar om de lottar ordningen, annars är det ju en helgardering att vara sist, alla är runda under fötterna och nöjda och glada och kryssar full poäng på alla punkter.

En gång i veckan så ringer min radioshow upp John Edward , en man som bor i USA som har Gåvan. Han kan prata med de döda och han kan förutse och känna saker som ska hända i framtiden. Man kan ju välja om man vill tro på sådant eller inte, han lyckas pricka rätt på ganska mycket när folk ringer och vill ha kontakt med sina gamla fastrar eller hundar, det kan ju vara en slump, eller så har han Det. Hur som helst , idag var det en kille som ringde och ville ha kontakt med sin farbror  och John fick inte kontakt. Han försökte och försökte men han var blockerad av en händelse som kommer att ske. En stor kollision mellan två båtar i Sydney Harbour. Nää, nu har han skrämt upp hela staden. Alla här tror att det finns en mycket stor risk att Australien är nästa offer för en terrorattack då de ju har hjälpt George B och grabbarna lite här och där med sina krig , och nu har John Edvard minsann bestämt vad som ska ske.  Det ringde in hysteriska tanter som nu var säkra på att det var en kommande terrorattack han sett. Vad jobbigt att vara synsk och gå runt och förutse massa olyckor hela tiden. Vilket deprimerande liv.

Jag har inget sådant inbyggt Jag vet inte ens var jag har lagt nycklarna efter en minut i lägenheten.



RSS 2.0