Vägarbete på andra sidan jorden

Idag åkte vi på morgonkvisten in till den lilla staden Avarua, för att inhandla lite mat. Det är ju som bekant inte något man gör i ett nafs. När jag kom in i köttaffären var hela ön där kändes det som, alla stod och fnissade och pratade och skvallrade med alla, och ingen hade bråttom. Jag höll nästan på att bli manoexplosiv, men vet ju innerst inne att det är mig det är fel på, som är upplärd att vi ska ha bråttom och hetsa hela tiden, och egentligen inte de saktmodiga Cookianerna.

När jag äntligen kom ut och hade handlat klart gasade vi på hemåt. Vi passerade den sista byn före vår, och strax efter den stod en ensam röd kon mitt på vägen.

Börjar ana oråd.

En röd kon innebär att det är något på gång. Just nu pågår "Village cleaning" runt hela ön, vilket innebär att byns karlar samlas och går lös med byns motorsåg på alla träd de kan se nära vägen. Jag misstänker att det mest är för att de gillar att leka med motorsåg, men de insisterar på att det är för att träden kan vara en fara vid cyklon, och för att kokosnötter från alla oändligt många tropiska kokospalmer längs vägen, kan dimpa ner i huvudet på någon.

Det anade orådet fick snart befog. Efter nästa kurva stod en liten Cookian mitt i vägen och höll upp en barsk stopp hand. Här kommer ni inte fram! Då det där endast finns en enda väg, så går det liksom inte att dirigera om trafiken. Det blir totalstopp istället. Bakom honom gick ett tjugotal gubbar runt i blandade flipflops, shorts och linne, eller gummistövlar, shorts och linne. De hade självklart en motorsåg, och ingen karl är en hel karl utan sin egen bushknife här, så ett gäng av dem gick runt med sina stora djungelknivar i högsta hugg. Man vill inte börja protestera mot vägarbetet då!

Ganska på en gång efter att vi stannat sade det TJONG med ett högt dån. Holy smoke! En bautakokospalm hade just kapats av en glad motorsågsman, och dundrade ner med ett dån över hela vägen. Snabbt sprang alla karlar fram och började sparka bort fallande kokosnötter som fotbollar till sidan av vägen, kapa de enorma bladen med sina bushknifes och dirigerade de medföljande ungdomarna att springa till sidan om vägen med palmbladen, samtidigt som motorsågsmannen började gå lös på stammen och sågade upp den i 10 bitar som de rullade av vägen. Man hade kunnat tro att det var fritt fram att köra då. Nej då! Motorsågsmannen hade redan hunnit älga fram till nästa majestätiska kokospalm.

"Ukulele, benga, benga, are are , puka puka" (Eller så) Dvs alle man bort från vägen!

KADONG!

Där kom nästa jättepalm dundrande rätt mot oss och landade två meter framför oss på vägen. Alla karlar sprang fram och började med samma procedur som på palm ett. Helt plötsligt kom en äldre herre, galant i shorts, tshirt och gummistövlar fram med en stor koksonöt mot oss. Med ett snabbt sving kapade han av toppen på den, kom fram till mig, och sa varsågod, jag beklagar att du fick vänta!

Jaha. Där satt jag med min bautakokosnöt, full av naturens bästa nektar. Kokosvatten är helt underbart! Problemet var bara att nu var det ju dags att börja åka. GM gasade på på den skumpiga vägen, jag vinkade till min gubbe och tackade för fin service, och försökte sedan hålla en femkilos kokosnöt, utan lock, fylld med vatten,  i fas resten av vägen hem.

Jag stod inte ut. Men tänkte att åh vad mycket roligare det måste vara att vara vägarbetsgubbe här, jämfört med hemma på E4an i Sverige.


RSS 2.0